Jeftinija energija i hrana zakočile rast potrošačkih cijena u ožujku u Njemačkoj

Godišnja inflacija u Njemačkoj vjerojatno je u ožujku oštrije usporila no što se procjenjivalo, zbog jeftinije energije i hrane, sugeriraju u četvrtak objavljeni preliminarni podaci ključnih njemačkih saveznih zemalja. 

Neočekivano niske brojke iz nekoliko njemačkih saveznih zemalja signaliziraju da su cjenovni pritisci u najvećem europskom gospodarstvu i dalje relativno skromni unatoč nastavljenom jačanju tamošnjih aktivnosti, procvatu tržišta rada i labavoj monetarnoj politici Europske središnje banke (ECB), primjećuje Reuters.

U njemačkim saveznoj zemlji s najvećim brojem stanovnika Sjevernoj Rajni-Vestfaliji godišnja stopa inflacije u ožujku je usporila na 1,7 posto, s 2,3 posto u prethodnom mjesecu. Savezne zemlje Hessen i Bavarska također su zabilježile usporavanje rasta cijena na 1,7 posto, kao i Brandenburg i Saska, gdje se godišnja stopa inflacije smanjila na 1,4 odnosno 1,8 posto.

Prema anketi Reutersa provedenoj pred objavu regionalnih podataka, godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u ožujku bi trebala skliznuti na 1,9 posto, s 2,2 posto u veljači, što je bila njezina najviša razina od kolovoza 2012. godine.

Na temelju prvih podataka za savezne zemlje analitičarka Capital Economicsa Jennifer McKeown procjenjuje da će ukupna godišnja inflacija u Njemačkoj usporiti osjetno više nego što se očekivalo, i to na oko 1,7 posto. Temeljna inflacija trebala bi ostati prigušena, dodaje.

“Tržište rada u dobrom je stanju, no to nije ništa novo a još je uvijek malo naznaka snažnijih pritisaka na jačanje rasta plaća”, kazala je McKeown.

Budući da su pritisci na temeljne potrošačke cijene, isključujući promjenjive kategorije kao što su energija i hrana, u drugim zemljama eurozone daleko slabiji, ECB će vjerojatno potvrditi ocjenu da gospodarski oporavak nije doveo do toga da inflacija napreduje u smjeru razina ciljanih u srednjem roku, dodala je.

U ECB-u ciljaju inflaciju od nešto ispod dva posto, podsjeća Reuters.

Objava njemačkih regionalnih podataka nadovezala se na pokazatelje iz španjolskog gospodarstva, četvrtog po veličini u eurozoni, čija je objava pokazala također značajnije usporavanja rasta potrošačkih cijena zbog pada cijena goriva i električne energije.

Premda podaci saveznih zemalja nisu harmonizirani pa ih nije moguće uspoređivati s podacima o inflaciji u drugim članicama eurozone, tržišnim promatračima nude određene smjernice u vezi kretanja cijena na razini 19-članog gospodarstva, čije će prve procjene za ožujak EUROSTAT objaviti u petak.

Po mišljenju ekonomista iz Reutersove ankete procjena bi trebala pokazati da je godišnja inflacija u ožujku u eurozoni skliznula na 1,8 posto, s dva posto u prethodnom mjesecu,

You may also like