Home Geopolitika Jeff Sessions potvrđen na dužnosti američkog ministra pravosuđa

Jeff Sessions potvrđen na dužnosti američkog ministra pravosuđa

by Marijan Opacak

Senatora Alabame Jeffa Sessionsa Senat je potvrdio na dužnosti ministra pravosuđa u kabinetu Donalda Trumpa, čiju je protuimigracijsku politiku uvelike nadahuo.

Senatori su s 52 glasa ‘za’ i 47 ‘protiv’ glasovali za čovjeka od Trumpova povjerenja, a gotovo su svi demokrati bili protiv. Republikanska većina bila je jedinstvena u vezi s njegovim imenovanjem objavljenim 18. studenog.

Taj sedamdesetogodišnji ultrakonzervativac svijetlih očiju i uredno počešljane sijede kose bio je prvi senator koji je na predizborima pružio potporu Donaldu Trumpu, a ovaj mu se odužio imenujući ga na jedno od ključnih mjesta u vladi.

Zaštita građanskih prava, napose prava crnaca, bila je u središtu rasprave koja se vodila o Jeffu Sessionsu kojemu zamjeraju rasističke izjave.

Demokrat Chris Murphy nazvao ga je zaštitnikom diskriminacije i ksenofobije.
Republikanci naprotiv ocjenjuju da će dolazak tog bivšeg glavnog tužitelja omogućiti depolitizaciju pravosuđa nakon osmogodišnjeg mandata Baracka Obame. Ovo je sjajna vijest za one koji sanjaju o vladavini prava, istaknuo je senator Ted Cruz.

Sessions je 1986. trebao postati savezni sudac, ali je tada na saslušanju izbilo na vidjelo nekoliko optužaba o rasističkim izjavama, pa njegovo imenovanje zaustavlja pravosudni odbor.

Demokrati sumnjaju da će Sessions moći biti neovisan o predsjedniku Trumpu, napose u istrazi o ruskom upletanju u predizbornu kampanju 2016.

Sessions se od ulaska u Senat 1997. protivio imigraciji, i legalnoj i ilegalnoj. On je šesti član predsjedničkog kabineta, koliko ih je dosad potvrđeno (od petnaest), jer se demokratska manjina u Senatu koristila svim raspoloživim sredstvima da odgodi ta potvrđivanja.

(HRT)

Related Posts