Jednokratne stavke zakočile tromjesečnu dobit mađarske banke OTP

Mađarska banka OTP izvijestila je u petak da su joj dobit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zakočile jednokratne stavke povezane s poreznim izmjenama u matičnoj Mađarskoj, dok je neočekivano solidan oporavak poslovanja u Rusiji i Ukrajini bio protuteža slabijim rezultatima u Slovačkoj i Crnoj Gori. 

U razdoblju od listopada do prosinca banka je poslovala s jedan posto nižom konsolidiranom dobiti nakon poreza nego u istom razdoblju godine ranije, od 26,47 milijardi forinti (85,56 milijuna eura).

U banci navode da su joj dobit na kraju prošle godine zakočile jednokratne stavke, povezane s poreznim izmjenama u matičnoj Mađarskoj. U tom su razdoblju zabilježili neto 1,8 milijardi forinti jednokratnih izdataka. Usporedbe radi, u istom razdoblju godine ranije jednokratne su stavke poduprle bančinu dobit u neto iznosu od 10,1 milijardu forinti.

Ako se izuzmu jednokratni faktori, OTP je posljednje tromjesečje prošle godine zaključio sa 70 posto višom konsolidiranom prilagođenom dobiti nakon oporezivanja, od 28,28 milijardi forinti.

Operativna dobit porasla je 12 posto, na 85 milijardi forinti.

Ukupni prihodi uvećani su su šest posto i iznosili su 193,62 milijarde forinti. Pritom su neto prihodi od kamata stagnirali na razini prošlogodišnjih 133,18 milijardi forinti.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 11 posto, na 48,2 milijarde forinti.

U banci ističu oporavak poslovanja u Rusiji i Ukrajini, napominjući da su njihove podružnice u te dvije zemlje zabilježile pozitivan rezultat ranije i u većem iznosu no što su očekivali, “a poslovno okruženje podupire oprezan optimizam u pogledu obje zemlje”.

Nasuprot tome, rezultate slovačke i crnogorske podružnice snažno su opteretili osjetno viši troškovi rizika.

U cijeloj prošloj godini bančina je konsolidirana dobit nakon poreza više nego utrostručena, na 220,45 milijardi forinti, zbog negativnog utjecaja jednokratnih stavki na dobit u 2015. godini.

Dodatno je godišnji rezultat poduprlo ukidanje bankovnog poreza uvedenog 2006. godine.

Godišnji su prihodi smanjeni dva posto, na 736,3 milijarde forinti. Uteg im je bio 6-postotni pad neto prihoda od kamata, na 522 milijarde forinti.

Neto prihodi od naknada i provizije uvećani su pak pet posto, na 176 milijardi forinti.

Na kraju prošle godine bančina stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 13,5 posto i uvećana je za 0,2 postotnog boda u odnosu na kraj 2015.

Iz OTP-a podsjećaju da su krajem prosinca objavili kupnju Splitske banke, čiju konsolidaciju očekuju u drugoj polovini ove a zaključenje postupka integracije u idućoj godini.

U smjernicama za 2017. godinu bančina uprava napominje da ne očekuju značajnije jednokratne stavke uz izuzetak bankovnog poreza u matičnoj Mađarskoj i u Slovačkoj, u ukupnom iznosu nakon oporezivanja od 15,4 milijarde forinti.

(Agencije)

You may also like

0 comments