Vladajuća stranka Jedinstvena Rusija pobijedila je na regionalnim izborima održanima u polovici ruskih regija u nedjelju, dok je oporba dobila jako slabu podršku birača, prema službenim rezultatima objavljenima u ponedjeljak.

Središnje izborno povjerenstvo potvrdilo je rezultate izbora održanih u 42 od 85 upravnih regija zemlje, dok je NGO Golos, koja nadzire izbore u Rusiji ocijenila da je rezulatat bio unaprijed poznat. Jedinstvena Rusija, većinska u parlamentu, uvjerljivo je pobijedila na izborima na koje je bilo pozvano više od 59 milijuna Rusa, s kandidatima 90 posto nadmoćnima u nekim regijama. Komunistička stranka i nacionalistička LDPR osvojile su mjesta u lokalnim i regionalnim vladajućim tijelima.

Umjerena oporbena stranka imala je 1500 kandidata diljem Rusije, ali samo jednoga za mjesto guvernera. Ona je uspjela osvojiti nekoliko mjesta u središtu Rusije i u Sibiru. Oporbena stranka Parnas, koju vode glavni protivnik ruske vlasti Aleksej Navaljni i bivši premijer Mihail Kasjanov, nije uspjela osvojiti nijedno mjesto. Ta stranka je istaknula samo dvojicu kandidata u Kostromi, 300 km od Moskve, a izborna povjerenstva odbila su registrirati ostale.

Navaljni je u nedjelju upozorio na masovne prekršaje, dok je Golos zabilježio oko 1500 prekršaja diljem zemlje. Izborna kampanja dvojice kandidata Parnasa i Kostrome bila je teška i oni su, uz ostalo, bili optuženi da služe američkim interesima, prema reportaži na tjednom lokalnom tv-kanalu. Stranke su morale osvojiti 5 posto glasova da bi dobile mjesto u regionalnom parlamentu i 10 posto da bi se izravno kandidirale za parlamentarne izbore 2016. Aleksej Navaljni pozvao je svoje pobornike da 20. rujna izađu na ulice Moskve.

Related Posts