Koalicija Jedina opcija, koja okuplja Živi zid, Franak, Akciju mladih i Promijenimo Hrvatsku, zatražila je u ponedjeljak od Državnog odvjetništva da istragu u slučaju preuzimanja Hypo Alpe Adria banke od njemačke BLB banke iz 2007. proširi i na Hrvatsku narodnu banku (HNB), posebice na bivšeg guvernera Željka Rohatinskog.

Koalicija traži da se istraži bivšeg guvernera smatrajući da je njegova odluka prevagnula pri preuzimanju banke, kao i da se o tom slučaju očituje sadašnji guverner Boris Vujčić jer je u to vrijeme bio jedan od najbližih suradnika Rohatinskog.

Iz Koalicije Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku navode pritom da je Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje prozvao prošli tjedan HNB, ali samo kao regulatora u slučaju prenamjene zemljišta na Pagu, odnosno jesu li kontrolirali Hypo banku. “Ali niti Šprlje niti DORH nisu prozvali HNB da objavi zašto je, nakon prvotnog odbijanja, u kratkom roku promijenio mišljenje i odluku”, priopćeno je iz koalicije.

Tvrde pritom da je Rohatinski sredinom 2007. najprije odbio zahtjev BLB-a za preuzimanjem Hypo banke, da bi nedugo nakon toga promijenio mišljenje i odobrio zahtjev njemačke banke. Koaliciji je takva promjena stajališta sumnjiva pa traže istragu.

Napominju da je u istrazi povodom slučaja Hypo banke u Austriji, Josip Vresk, još uvijek član DIP-a, u svome iskazu priznao da je primio mito za poslove lobiranja i utjecanja da se ishodi drugačija odluka u HNB-u. “Dakle, ‘lobisti’ su mitom mogli utjecali na vodstvo HNB-a da odobri da BLB preuzme Hypo Alpe Adria banku. HNB je nakon ‘lobiranja’ odobrio preuzimanje”, kaže se u priopćenju.

Podsjećaju da je HTV prije nekoliko dana objavio kako je Vresak u sudskom postupku u Klagenfurtu protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria banke Josefa Kirchera priznao da je primio novac od Hypo banke za određene projekte u Hrvatskoj i utjecaj na HNB, i to kada je već bio član DIP-a.”To je ono što znamo. Međutim, nije poznato je li itko iz HNB-a uključen u ove istražne radnje, što je apsurdno, ako je istina da su lobisti uspješno ‘utjecali’ na HNB. To je suština problema i ključni aspekt tog slučaja”, smatra koalicija.

Navode kako Šprlje, namjerno ili nenamjerno, proziva institucije (i HNB) da istraže sumnjivo poslovanje Hypo banke, a ne proziva HNB koja joj je omogućila takvo poslovanje.

Related Posts