Jedina opcija predstavila program, Lovrinović bi trošio pričuve HNB-a

Ekonomist Koalicije “Jedina opcija” Ivan Lovrinović izjavio je u četvrtak na predstavljanju koalicijskog programa monetarne i porezne politike da je Hrvatskoj nužan snažan zaokret u ekonomskoj politici na novim temeljima, jer HDZ i SDP od 1993. provode isti model koji ne daje rezultate.

Jedina opcija razlikovat će se od svojih konkurenata po tome što će kombinirati fiskalnu i monetarnu politiku s aktivnim mjerama zapošljavanja, poticanja i restrukturiranja u realnoj ekonomiji. Lovrinović kaže da će rasteretiti poduzetnike i radnike, te značajno sniziti kamatne stope koje su u Hrvatskoj sada nekoliko puta više nego u konkurentskim zemljama.

Neoporezivi dio dohotka pritom će povećati na pet tisuća kuna dok će poduzetnicima osigurati da na reinvestiranu dobit ne plaćaju porez. Na kraju mandata planiraju povećati minimalnu plaću koja je trenutno niža samo u Rumunjskoj.

Jedina opcija namjerava također PDV naplaćivati tek po realizaciji, dok za poljoprivrednike namjerava uvesti međustopu od pet posto. Manjak u državnoj blagajni od PDV-a namjeravaju namiriti refinanciranjem javnog duga čime bi se također financirali programi poticanja zapošljavanja i razvoja znanosti i gospodarstva te smanjivanje dugova.

Lovrinović kaže da se refinanciranjem javnog duga na kamatnim stopama može godišnje uštedjeti 5,1 milijardi kuna. Osim toga, kaže Lovrinović, na kapitalskom računu HNB-a nalazi se 17 milijardi kuna od čega Ministarstvu financija treba proslijediti sedam milijardi kuna.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je da je glavni preduvjet ostvarivanja njihova programa politička stabilnost, a to Hrvatska, kazao je, zadnjih godina nije imala. ‘Zadnjih pola godine imali smo opći kaos u zemlji, a zadnjih dvadesetak godina laganje i varanje naroda. Danas prezentiramo program koji će Hrvatsku učiniti optimističnijom i boljom zemljom. Mi garantiramo da ćemo to i provesti. Naš program je znanstveno utemeljen. Pozivamo sve, koji imaju ikakvu skepsu oko toga, na javno sučeljavanje”, rekao je Sinčić. Jedina opcija koalicija je čine Koalicija Živog zida, Franka, Promijenimo Hrvatsku i Akcije mladih.

You may also like

0 comments