Home Bosna i Hercegovina Jedanaest osoba iz BiH povezanih s terorizmom na Interpolovim tjeralicama

Jedanaest osoba iz BiH povezanih s terorizmom na Interpolovim tjeralicama

by Marijan Opacak

Interpol je, na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine, raspisao međunarodnu tjeralicu za državljaninom te zemlje Amirom Džinićem, za kojim se traga zbog povezanosti s teriorističkom organizacijom Islamska država (IS), prenijeli su u srijedu lokalni mediji ističući kako se on sada pridružio skupini od deset državljana BiH za kojima zbog istog razloga tragaju policije diljem svijeta.

Džinić (43), podrijetlom iz Tešnja u središnjoj Bosni, pod istragom je zbog kaznenih djela organiziranja terorističke skupine, financiranja terorističkih aktivnosti i terorizma.

Prema navodima”Dnevnog avaza” on je na popisu osoba za kojima je raspisana tzv. crvena tjeralica, nakon što je utvrđeno da je još 2013. godine otputovao u Siriju a sa sobom je tamo poveo i suprugu te čak devetoro djece.

Jedan od njegovih sinova Almir u BiH se vratio 2016. godine i odmah je uhićen. Priznao je krivicu zbog sudjelovanja u terorističkim aktivnostima i pridruživanja paravojnim skupinama pa je temeljem tog priznanja osuđen na razmjerno blagu kaznu od godinu dana zatvora.

Prema informacijama kojima raspolažu sigurnosne agencije u BiH, Džinić te njegova supruga i ostala djeca i dalje su u Siriji.

Zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom Interpol je, na zahtjev iz BiH, ranije raspisao tjeralice za Edinom Alijevim, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Ramom Grahovićem, Ibrom Čufurovićem, Edinom Pečenkovićem, Jasminom Keserovićem, Sulejmanom Mešanovićem i Senadom Kasupovićem.

Traga se i za Ahmedom Zuharijem koji, uz državljanstvo BiH, ima i ono Saudijske Arabije.

(Agencije)

Related Posts