Jedanaest država tuži vladu SAD-a zbog transrodnih zahoda

Dužnosnici 11 američkih saveznih država tužili su Obaminu administraciju u srijedu, tražeći da se ukine direktiva saveznih vlasti da javne škole moraju dopustiti transrodnim učenicima uporabu zahoda koji žele, ovisno o njihovu rodnom identitetu.

“Optuženi su se urotili pretvoriti radna mjesta i učionice širom zemlje u laboratorije za masovne društvene eksperimente, ne poštujući demokratske procese i bezobzirno se boreći protiv politike zdravog razuma za zaštitu djece i osnovnih privatnih prava”, stoji u tužbi. U tužbi se saveznu vladu optužuje da je prekoračila svoje ovlasti preuzimanjem akcija koje je trebalo prepustiti Kongresu ili pojedinim državama.

U jeku nacionalne debate o pravima transrodnih osoba, administracija Baracka Obame 13. svibnja naložila je američkim javnim školama da transrodnim učenicima moraju dopustiti upotrebu zahoda po njihovu izboru, čime je uznemirila republikance i povećala izglede za sukobe oko saveznog novca i pravne nadležnosti.

Devet od 11 država vode republikanski guverneri.

Država Teksas glavna je tužiteljica, a pridružile su joj se Alabama, Wisconsin, Zapadna Virginia, Tennessee, Oklahoma, Louisiana, Utah i Georgia te ministarstvo obrazovanja Arizone i guverner Mainea. Dio regionalnih uprava za školstvo iz Teksasa i Arizone također se pridružio tužbi u kojoj se kao optuženi imenuju američka vlada te savezne agencije i dužnosnici.

You may also like