Home Hrvatska Je li Zdravko Marić HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba?

Je li Zdravko Marić HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba?

by Energypress.net

HDZ još uvijek nije odlučio tko će biti njihov kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. Predsjednici deset od ukupno 17 područnih odbora HDZ-a grada Zagreba poslali su pismo šefu stranke Andreju Plenkoviću u kojem traže hitan sastanak.

Potez predsjednika područnih odbora tumači se kao izravan udar na Mikulića iako su kao razlog za sastankom naveli nezadovoljstvo radom zagrebačkog HDZ-a. Iz razgovora sa dva izvora iz HDZ-a, doznajemo da Plenković još nije odlučio što će s Mikulićem. Navodno je incijativa za ovakvim raspletom i došla iz vrha stanke, no ni predsjednici tih odbora nisu Plenkovićevi ljudi iz povjerenja. Kako tvrde naš izvori, u HDZ-u tumače da su predsjednici odbora shvatili da Mikulić ne uživa povjerenje predsjednika HDZ-a pa su krenuli u akciju kojoj žele dobiti povjerenje i podršku Plenkovica, a time i izvuci stranku u Zagrebu iz kontrole Milijana Brkića i Andrije Mikulića.

Plenković traži kandidata za gradonačelnika no rijetko tko je spreman na to, jer mnogi u stranci smatraju da će si taj kandidat sam potpisati potpisati političku propast. U stranci su se među članovima u tom kontekstu spominjala i imena Drage Prgometa i Zlatka Hasanbegovića. Prvi bi se možda i upustio u to da je dobio Plenkovićevu podršku u razgovoru koji su vodili još krajem prošle godine, a drugi samo kad bi imao potpunu autonomiju pri sastavljanju lista, tvrdi naš izvor.

Kao posljednji potencijalni Plenkovićev kandidat za gradonačelnika spominje se i ministar financija Zdravko Marić. Njega bi navodno Plenković volio vidjeti u toj ulozi, a i jedini ima dovoljno dobar rejting za potencijalno osvajanje Zagreba. Neki u HDZ-u ipak smatraju da je njegov resor prezahtjevan da bi se upustio u utrku za gradonačelnika. Nije poznato koliko je to realna opcija i bi li je ministar Marić prihvatio. Jedan od zanimljivih elemenata je moguća uloga Vlade u slučaju velike krize i kraha Agrokora. Vlada bi s Marićem na mjestu ministra financija, koji dolazi iz Agrokora, imala dvostruki problem, i vrlo sužen prostor djelovanja, piše N1.

Dio HDZ-a pribojava se da bi se, bez jakog kandidata iz HDZ-a, iza kojeg stoji Plenković i vrh stranke, mogla pojaviti i nezavisna lista koja bi HDZ-u oduzela dio glasova. Strahuju da bi tu listu mogla predvoditi upravo Bruna Esih koja je osvojila i velik broj preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima.

Related Posts