Home TribinaAnalize Je li vrijeme za kupnju australskog dolara

Je li vrijeme za kupnju australskog dolara

by admin

Posljednjih nekoliko godina australski i novozelandski dolar nalaze se na popisu valuta koje su najviše gubile na vrijednosti. Novozelandski dolar je u posljednje 4 godine u odnosu na američki dolar izgubio 25% vrijednosti dok je australski dolar u istom razdoblju izgubio čak 33% vrijednosti. Slabljenje u odnosu na euro je bilo nešto slabije, pa je novozelandski dolar ostao na približno istoj vrijednosti dok je australski dolar oslabio 13%.

Uzroci slabljenja ove dvije valute bili su usporavanje rasta potražnje za sirovinama iz Kine koja je najveći kupac australskih i novozelandskih ruda i poljoprivrednih proizvoda što je uzrokovalo usporavanje gospodarskog rasta u obje navedene zemlje. Radi toga su i australska i novozelandsa centralna banka godinama zagovarale slabljenje domaće valute kako bi na taj način postigle nižu cijenu sirovina za inozemne kupce od čega se očekivao ponovni rast potražnje. Za razliku od australske, novozelandska centralna banka je zadnjih godina u više navrata direktno intervenirala na tržištu i prodavala NZD te mu na taj način namjerno rušila tečaj.

No nakon što je prije nekoliko mjeseci tečaj NZD/USD pao na 0,7000, što je po centralnoj banci fer razina, centralna banka je u svojim izvješćima prestala naglašavati da želi nastavak slabljenja novozelandskog dolara. Na zadnjem sastanku australske centralne banke napravljen je isti korak – više se ne spominje nužnost daljeg slabljenja australskog dolara.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da su navedene promjene u komentarima dvije centralne banke vrlo značajne i mogu ukazivati na okret dugogodišnjeg trenda kretanja tečaja ovih valuta. Australski i novozelandski dolar u idućih godinu do dvije dana možda neće značajno ojačati u odnosu na američki dolar od kojeg se također očekuje jačanje, ali mogli bi ojačati 5-10% u odnosu na euro od kojeg se očekuje slabljenje u idućih godinu do dvije dana.

Related Posts