Home Ekonomija Je li ukidanje pečata ishodište svih reformi?

Je li ukidanje pečata ishodište svih reformi?

by admin

Je li ukidanje upotrebe pečata u poslovnoj praksi uvod u složenije reforme? Kako rasteretiti gospodarstvo da bi se ostvario rast veći od skromnih 1,8% koliko procjenjuje Europska komisija? O tome govore u radijskoj emisiji “U mreži Prvog” ministar gospodarstva Tomislav Panenić i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Ministar Panenić smatra da mi imamo i dalje problema s povijesti, s pečatom kao takvim. Naravno da smo ga svi u svome životu upoznali, ali kada analiziramo moderne ekonomije, digitalne ekonomije, on kao takav više nema svoje mjesto. Ova odluka je praćenje modernih svjetskih trendova, da ne budemo jedna od tri članice EU-a koje se i dalje koriste pečatima. Time smo otvorili i dali snažnu poruku da u vremenu do kraja lipnja izmijenimo potrebne zakone i da gospodarstvo, poduzetnike, oslobodimo potrebe da upotrebljavamo pečat u svakodnevnom poslovanju, izjavio je.

Što se tiče prijelaznog razdoblja u kojemu će se pečat izbaciti iz poslovanja, Panenić je rekao kako je taj prijelazni period i definiran – vrlo je kratak upravo zbog toga da bi ta mjera ušla u pokazatelje doing bussinessa po kojemu se rangiraju zemlje u poslovnom okružju, kao zemlje koje su povoljne za investiranje. Naravno, to je jedan od indikatora koji je gledan i mi želimo dati snažnu poruku da ćemo to promijeniti. U onome dijelu koji ostaje do kraja godine definirat ćemo sve propise koji se odnose na javni sektor i da ukinemo u cijelosti u RH upotrebu pečata. Ako i ostane neka iznimka, to će biti zbog međunarodnih propisa i to ćemo poštovati. Ostavimo da povjerenstvo koje će raditi na tome utvrdi koje su to zakonske mjere koje treba poduzeti. Vjerujem da ćemo vrlo brzo moći reći da je pečat u ladici, dodao je.
Istaknuo je kako u prijelaznom razdoblju treba niz propisa izmijeniti. Rekao je kako se na tome snažno radi, ima mnogo dokumentacije koju treba ispraviti da nam se ne dogodi da propisi ne budu usklađeni.

Majetić je rekao kako je trenutačno aktualno oko 8400 zakona, plus akti koji idu sa zakonom, to su pravilnici, podzakonski akti – dio je to birokracije s kojom se poduzetnici susreću svaki dan. Reforme kada krenu, prema ovim planovima koje je Vlada donijela i poslala u Bruxelles, vidimo da će biti puno, puno posla u zakonskoj regulativi i tu će trebati mnogo toga mijenjati. Mi vjerujemo i nadamo se da će to biti dobra prilika da se neki zakonski akti i maknu kako bi stvari bile jednostavnije, dodao je.

Mi smo zemlja u kojoj je 99% tvrtki malih i srednjih i ono što mi u HUP-u doživljavamo svaki dan kao velik prigovor je da vlasnici ili menadžeri tih tvrtki jedan veliki dio svoga vremena troše na razumijevanje onoga što bi oni trebali raditi a da bude u skladu sa zakonom, odnosno, kada krenu u birokratske hodnike, onda istražuju zajedno s birokracijom koja u toj količini zakona, ni oni ne znaju uvijek odgovore na sva pitanja, pa se onda istražuju procesi. Velik je problem u tom istraživanju što neki ljudi tumače ovako, neki onako, istaknuo je Majetić za HRT.

Related Posts