Je li Trump prijatelj Izraela?

Mediji
Mirovni plan koji je nedavno objavio američki predsjednik Donald Trump neće dovesti do izraelsko-palestinskog mira i vjerovatno će otežati postizanje nagodbe koja zadovoljava obje strane, smatra kolumnist Jackson Diehl.

U članku objavljenom u Washington Postu Diehl je rekao da Trumpovom planu nedostaje glavni uvjet za postizanje mira, a to je saglasnost obje strane u sukobu. Smatra da je mala vjerovatnoća da će Palestinci prihvatiti plan koji im daje manje od 70 posto Zapadne obale, a čak je i ta teritorija ispresijecana izraelskim naseljima. Također, mirovni plan daje pravo Izraelu da pripoji 15 doseljeničkih naselja na okupiranim teritorijama.

Diehl dovodi u pitanje tačnost onoga što je navedeno u prošlosedmičnom govoru izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je nedugo nakon predstavljanja američkog mirovnog plana rekao da je Trump “najveći prijatelj koga je Izrael ikad imao u Bijeloj kući”.

Netanyahu, koji se suočava s optužbama za korupciju, računa na to da će mu američki predsjednik pomoći da pobijedi na izborima u Izraelu planiranima za mart. rema tome, Trump je najveći prijatelj Netanyaha, a ne Izraela, piše autor.

Diehl je rekao da je Trump zanemario pola stoljeća američke bliskoistočne politike u korist interesa Izraela. Za nešto više od godinu dana priznao je Jerusalem za glavni grad Izraela i preselio američku ambasadu u taj grad. Priznao je i suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, a zatim je prošle sedmice objavio mirovni plan koji daje Izraelu pravo da anektira Jordansku dolinu i sva naselja koja je izgradio na Zapadnoj obali od 1967.

Istakao je da su se prethodne američke administracije desetljećima borile da obuzdaju izraelska naselja na okupiranim teritorijama, a nekoliko ih je proglašeno ilegalnima kako bi se sačuvala mogućnost za uspostavljanje palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Visoki povjerenik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrel kritizirao je nedavno objavljeni bliskoistočni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za riješenje palestinskog pitanja. EU ostaje privržena riješenju dugog sukoba temeljem načela „dviju država za dva naroda“, s uvažavanjem granica iz 1967. g. i mogućom ekvivalentnom zamjenom teritorija, navodi se u izjavi visokog EU povjerenika

No, Trumpov poklon Izraelu u ime “mirovnog plana” uništio je tu opciju jer se Palestincima pruža država bez suvereniteta i kontrole nad vlastitom teritorijom. Također, jedan od uvjeta za njeno uspostavljanje jest odobrenje Izraela, zbog čega je teško zamisliti da bi se to moglo ostvariti u doglednoj budućnosti.

Prema autorovom mišljenju, Trumpov mirovni plan ne služi interesima Izraela, s obzirom na to da je najveća usluga koju američki predsjednik može pružiti Izraelu osiguravanje njegove dugoročne održivosti, što su mnogi američki predsjednici pokušali postići postizanjem mirovnog rješenja između Palestinaca i Izraelaca, bez kojeg međunarodna zajednica neće prihvatiti Izrael kao jevrejsku demokratsku državu.

Kazao je da je Trumpovo uvjerenje da će arapski čelnici koje on sponzorira uvjeriti Palestince da prihvate sporazum zapravo pogrešno, jer oni polažu nade u neuspjeh tog plana. Diehl predviđa da će pripajanje palestinskih teritorija Izraelu pojačati već snažnu međunarodnu kampanju bojkota Tel Aviva, dovesti do povlačenja stranih ulaganja i nametanja sankcija protiv Izraela, a možda i ugroziti njegov krhki mir s Jordanom.

Trumpov plan, također, nanosi štetu razmjerima podrške koju Izrael dobija od američkih političara jer su raniji američki predsjednici uvijek radili na tome da američka podrška jevrejskoj državi ostane jaka i dvostranačka. Trumpova podrška Netanyahuovim naporima da anektira palestinske teritorije izazvala je ogorčenje i najvatrenijih proizraelskih demokrata.

Trojica njih, senatori Charles Schumer (New York) i Robert Menendez (New Jersey) i zastupnik Eliot Engel (New York), prošle sedmice izdala su saopćenje u kojem upozoravaju na “jednostrane akcije” koje će ugroziti šanse za mirovni sporazum, navodi autor, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Diehl zaključuje da će možda proći godine prije nego što svijet shvati da je Trump nanio štetu Izraelu više nego bilo koji američki predsjednik prije njega.

You may also like

0 comments