Home Energetika Je li se ostvario Putinov san?

Je li se ostvario Putinov san?

by Energypress.net

Najveća nacionalna robna burza, čiji je predsjednik Putinov saveznik Igor Sechin, se udvara međunarodnim naftnim trgovcima da se pridruže njegovom ročnom tržištu u nastajanju. Cilj je da se povećaju prihodi nafte od Urala odvajanjem mehanizama za postavljanje cijena od Brenta – mjerilo cijene nafte koje se najviše koristi na svijetu. Drugi cilj je odmaknuti se od izražavanja nafte u američkim dolarima.

Ako Rusija želi privući međunarodno sudjelovanje u cijenama utemeljenim u Rusiji, Kremlj će morati uvjeriti trgovce to nije jednostavan pokušaj guranja cijene prema gore, tvrde neki energetski analitičari. Vlada ovisi o prihodima nafte jer tako financira svoje proračune.  “Cilj je stvoriti sustav u kojem se Ruska nafta procjenjuje i trguje na pošten i jasan način”, rekao je Aleksej Rybnikov, predsjednik Međunarodne robne burze u St. Petersburgu ili Spimexa, u telefonskom razgovoru.

Rusija, koja izvozi polovicu svoje sirove nafte, već dugo prigovara o veličini popusta za nisko kvalitetnu naftu Urala u odnosu na Brentove cijene iz Sjevernog mora, koje procjenjuje agencija Platts. Sa padom svjetske cijene nafte za polovicu u posljednje dvije godine i s tim da se Rusija suočava s najgorim proračunskim deficitom kao postotak svog bruto domaćeg proizvoda od 2010. godine i potreban im je svaki dolar naftnih prihoda. Sa svojim ročnim tržištem rusija bi podigla cijene svojih naftnih otkrića, a pomoglo bi i domaćim tvrtkama pri stvaranju dodatnih prihod od trgovanja, rekao Rybnikov.  Bloomberg LP, roditelj Bloomberg News-a, natječe se s Platts i drugim tvrtkama u pružanju vijesti i informacija o energetskom tržištu.

“Realnost je da će Kremlj uvijek biti upetljan u rusku naftnu industriju”, rekao je Richard Mallinson, analitičar iz Energy Aspects Ltd. “To stvara zabrinutost da prijedlozi mogu biti strukturirani za postizanje više cijene, što nije u skladu s učinkovitim cijena.”  Sustav odobrenja ruske Vlade za otpremu sirove nafte iz različitih luka i cjevovoda također može dovesti do smanjenja interesa zapadnih prerađivača, jer neke prilagodbe obujma izvoza mogu biti politički motivirane, kazao je Ehsan Ul-Haq, viši analitičar za tržište nafte iz KBC Energy Economics. Nestabilnost ruske rublje, koje će se koristiti u budućim marginama, također izaziva zabrinutost među tvrtkama.

Da bi privukli kupce, Banka Rusije priprema izmjene i dopune zakona o dodjeli pristupa stranim tvrkama da trguju ruskom robom i njihovih derivatima, rekao je regulator financijske industrije u jednom e-mail-u. Banka će pomoći Spimexu-u sa ročnim tržištem određivanja cijene nafte za izvoz.

Najveći ruske naftne kompanije, uključujući Rosneft Ojsc, Lukoil PJSC i Gazprom Neft PJSC podržavaju novo ročno tržište i može postati market makeri (stvaratelji i održavatelji tržišta), rekao je Spimexov predsjednik Rybnikov. Odbio je navesti trgovačke firme izvan Rusije, rekavši da je burza u razgovoru s mnogim tržišnim sudionicima.  Gazprom Neft je uključen u razvoj ročnog tržišta od 2015. godine, navodi se u e-mailu. Lukoil će sudjelovati u ročnom tržištu ako im to bude imalo gospodarskog smisla, tvrtka je rekla u e-mailu. Glasnogovornik Rosnefta je odbio komentirati.

Spimex je najveća ruska naftna proizvodna platforma od početka trgovinske razmjene u 2008. godini, nakon što je vlada naredila tvrtkama da moraju prodati između 5 i 10 posto njihovih domaćih transportnih zaliha goriva u Rusiji. Proizvođači su prodali oko 533 milijarde rubalja (7,8 milijardi dolara) proizvoda, ili više od 15 posto svih goriva koji su dostavljeni na domaćem tržištu, na burzi prošle godine.  Početni ročni ugovor će biti vrijedan 1.000 barela u američkim dolarima s minimalnom isporukom od 720.000 barela ruskim lukama na Baltičkom moru, prema specifikacijama ugovora. Rusija je planirala izvesti oko 1,5 milijuna barela sirove nafte na dan kroz svoje baltičke naftne terminale u ožujku, piše Bloomberg.

Moskva nije jedina koja želi promijeniti valutu za globalnu cijenu nafte. Kina, koja se natječe sa SAD-om za najvećeg svjetskog uvoznika nafte, je provela dva desetljeća pokušavajući uvesti svoj vlastiti ročni kontakt za naftu, koji se očekuje ove godine. Iran i Venezuela, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte, zatražili su trgovanje naftom u drugim valutama osim u američkim dolarima.

Plan Kremlja nalikuje planu i naporima New York Mercantile Exchangea (trgovačke burze) koji je ponudio ročno tržište za rusku naftu za izvoz krajem 2006. Nymex, koji je sada dio CME Group Inc., ukinuo je ugovor šest godina kasnije, jer nije bila popularna među trgovcima, rekao JBC Energy GmbH. “Neki tržišni sudionici bi mogli biti oprezniji kod prihvaćanja novog ugovora kao mjerilo, zbog zabrinutosti oko Ruske vlade i njenom visokom stupnju upetljanosti u naftni sektor”, rekao je Eugene Lindell analitičar JBC-a sa sjedištem u Beču. “Ostaje upitno do koje mjere Spimex može pružiti bolji ukupni trgovačkki okvir”.

Prijevod: Ivan Kešina

Related Posts