Je li SAD Rusiji prijetnja?

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odobrio je izmijenjenu strategiju nacionalne sigurnosti, kojom je zamijenjen raniji dokument iz 2009. godine. U Strategiji se kaže da nezavisna vanjska i unutarnja politika Rusije izaziva otpor američke strane i njenih saveznika, koji žele sačuvati svoju dominaciju u odnosima u svijetu, prenosi portal Vzgljad.

„Nemaju razloga da nas smatraju prijetnjom….ne želimo sukobe s Rusijom…među nama postoje neslaganja…ali bilo bi u osnovi pogrešno gledati na SAD kao na prijetnju Rusiji“, rekao je Davis, prenosi L’Agence France-Presse (AFP). Pri tome general Joseph Dunfor, zapovjednik Združenog zapovjedništva američke vojske rekao je u ponedjeljak da same Sjedinjene Države i dalje smatraju Rusiju prijetnjom.

To što se u strategiji nacionalne sigurnosti Ruske Federacije govori o prijetnji od strane SAD-a ne mijenja stav Sjedinjenih Država o tome da Rusija za nas predstavlja prijetnju, izjavio je predsjednik Ujedinjenog komiteta načelnika stožera američkih oružanih snaga general Joseph Dunford. „Predsjednik Ujedinjenog komiteta načelnika stožera američkih oružanih snaga je izjavio novinarima koji su ga pratili na službenom putu da novi dokument o strategiji nacionalne sigurnosti Rusije, u kojem se SAD navodi kao prijetnja, ne mijenja stav Amerike prema prijetnji koja dolazi od strane Rusije”, navodi se u priopćenju za tisak Pentagona iz Stuttgarta, gdje se Dunford nalazi u posjeti.

„Vojska SAD-a je uvijek pratila razvoj sposobnosti Rusije”, izjavio je Dunford. Prema njegovim riječima, Rusija je „izazov” za SAD. „Mi dolazimo do ovog zaključka na temelju toga što ona predstavlja prijetnju za naše saveznike”, dodao je on, a prenosi RIA „Novosti”. (RBHT)

You may also like

0 comments