Home Geopolitika Je li SAD odbio pruženu ruku Rusije?

Je li SAD odbio pruženu ruku Rusije?

by Energypress.net

Kada se zapovjednik američke vojske general Ray Odierno umirovio, rekao je da je Rusija glavni geostrateški neprijatelj Sjedinjenih Država. Spomenuo je prijetnju po Estoniju, Latviju, Litvu i Ukrajinu.

Međutim, kada je general Odierno počinjao vojnu karijeru, te su četiri države bile dio SSSR-a, i nijedan predsjednik epohe hladnog rata nije mogao ni pomisliti da za njih vrijedi ratovati. Na neki način neovisnost baltičkih zemalja je jedna od najvažnijih dividendi poslije završetka hladnog rata. Ali kada su te države stigle postati tako važan američki interes da bi im se jamčila sigurnost po cijeni rata protiv Rusije, pita novinar i publicist Patrick Buchanan na stranicama The American Conservative.

Američki establišment bi morao pogledati na svijet očima Putina, smatra autor članka: Kada se Ronald Reagan sastao s Mihailom Gorbačovom 1986. u Reykjaviku, Putin je imao 30 godina, a sovjetska imperija se prostirala od Elbe do Beringovog prolaza. Sovjeti su bili prisutni u Africi, u Karipskom moru i u Srednjoj Americi. Sovjetski Savez je bio superdržava koja je parirala Americi.

Zatim je Putin promatrao “napoleonovsko povlačenje Crvene armije iz Europe”, raspadanje njegove zemlje na 15 država. SSSR je izgubio trećinu teritorija i polovicu stanovništa. Crno more, koje je nekad pripadalo SSSR-u, podijeljeno je između prozapadne Ukrajine na sjeveru, neprijateljski raspoložene Gruzije na istoku i dvije bivše države Varšavskog pakta na zapadu koje su u međuvremenu postale članice NATO-a. Ruski vojni brodovi na putu od Sankt-Peterburga do Atlantika prolaze pored obala osam država NATO-a. Putin je promatrao kako NATO, i pored svih obećanja danih Gorbačovu, postupno proždire Istočnu Europu.

Sada Putin čuje kako američki jastrebovi pozivaju u vojni blok tri bivše sovjetske republike – Moldaviju, Gruziju i Ukrajinu. Čim je Putin uvjerio Kijev da stupi u Carinsku uniju, vidio je kako je organiziran državni udar koji su podržali Amerikanci. Vidio je obojene revolucije koje financira SAD u pokušaju da svrgne sve režime u svijetu s kojima je Moskva u prijateljskim odnosima.

“Rusija nije prihvatila pruženu ruku partnerstva”, izjavio je glavni zapovjednik snaga NATO-a u Europi Philip Breedlove, “i izabrala je put neprijateljstva”. Ali zašto tražimo od Putina da doživi kretanje NATO-a na istok kao “pruženu ruku”?

Mi ubiremo plodove lako objašnjivog gnjeva i negodovanja ruskog naroda, zbog načina na koji smo iskoristili raspad sovjetskog carstva. Zar nismo mi sami odbili ruku prijateljstva koju nam je pružila Rusija kada smo joj odlučili nametnuti svoj unipolarni svijet, igrati se “velikog carstva” i boriti se za status “velikodušnog globalnog hegemona”.

Ako se sada zaista odvija drugi hladni rat, je li Rusija ta koja ga je započela?

Novi glavni zapovjednik snaga NATO-a u Europi general Curtis Scaparrotti pozvao je članice saveza da budu spremne u svakom trenutku odgovoriti na prijetnje od strane Rusije i terorista, ako odvraćanje ne uspije.

Novi glavni zapovjednik snaga NATO-a u Europi general Curtis Scaparrotti pozvao je članice saveza da uvijek budu spremne suprotstaviti se prijetnjama od strane Rusije i terorista.

Tijekom ceremonije stupanja na dužnost general je istaknuo da se NATO suočava s “Rusijom koja jača i koja se želi pokazati kao svjetska sila”. Među prijetnjama po članice bloka on je također izdvojio terorizam i izbjegličku krizu, kojoj doprinosi nestabilnost u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

“Kako bismo odgovorili na ove izazove, moramo stalno održavati i povećavati razinu spremnosti i pokretljivosti u smislu da budemo spremni ući u borbu već danas, ako odvraćanje ne uspije”, izjavio je Scaparrotti, a prenosi RIA Novosti, pozivajući se na službu Pentagona za odnose s javnošću.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je da je savez ušao u “novu eru neizvjesnosti” s ozbiljnim i starim problemima. Ali NATO je, prema njegovim riječima, “spreman i pripremljen za ovaj izazov”. “Čak i nakon hladnog rata naš Sjevernoatlantski savez i njegove glavne kolektivne snage i dalje su od vitalne važnosti s obzirom da se suočavamo s novim izazovima”, dodao je glavni tajnik NATO-a.

Scaparrotti je na dužnosti glavnog zapovjednika snaga NATO-a u Europi smijenio generala Philipa Breedlovea, koji je više puta davao oštre izjave o Rusiji. Novinari upravo o Breedloveu govore kao o jednom od glavnih pobornika jačanja istočnoeuropskog krila NATO-a, uključujući povećanje broja vojnika i tehnike u baltičkim i istočnoeuropskim zemljama.

Related Posts