Je li sabotaža plinovoda bila Putinovo upozorenje Zapadu

Analiza Business Insidera

Nakon nekoliko iznenadnih oštećenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 koji su prošli tjedan izazvali curenje plina i onečišćenje okoliša, čelnici i dužnosnici zapadnih zemalja, uključujući američkog predsjednika Bidena i NATO-vog generalnog tajnika Jensa Stoltenberga, javno su sugerirali da su oštećenja izazvana sabotažom.

Švedska, Danska i Njemačka otvorile su istrage u curenje, a znanstvenici kažu da je ono najvjerojatnije izazvano podvodnim eksplozijama tolike siline da su zabilježene na Richterovoj skali. Istovremeno, Moskva je bez ikakvih temelja za oštećenja okrivila SAD. Te optužbe je Bidenova administracija odlučno odbacila, piše Business Insider

Promatrači Rusije i obavještajni stručnjaci kažu da su oštećenja vjerojatno rezultat ruskih operacija kojima se željela poslati poruka Zapadu o još uvijek zabrinjavajuće jakim ruskim sposobnostima, ali i upozoriti da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti još hibridnih napada budući da se njegove snage muče u Ukrajini, a zemlje Zapada nastavljaju podržavati Kijev.

Bivši direktor CIA-e, John Brennan, u prošlotjednom je razgovoru za CNN izjavio da je Rusija “najvjerojatniji osumnjičeni” i da je navodna sabotaža trebala “poslati signal Europi da Rusija ima doseg i izvan Ukrajine.”

“To bi mogao biti znak da je Rusija spremna učiniti sve što vjeruje da je potrebno kako bi oslabila odlučnost Europe,” rekao je Brennan i dodao da bi “ovo mogao biti tek prvi u nizu koraka s kojima će se Europa suočavati.”

Andrea Kendall-Taylor, američka bivša viša obavještajna dužnosnica koja je vodila stratešku analizu Rusije za državno obavještajno vijeće od 2015. do 2018. za Insider je izjavila kako vjeruje da je oštećenje bilo rezultat “namjerne” sabotaže “koju je izvela Rusija.”

Plinovodi, koji nisu bili aktivni u trenutku oštećenja i u međuvremenu su prestali curiti, većinom su u vlasništvu ruske državne energetske kompanije Gazprom. Ruski utjecaj na opskrbu Europe energijom postao je stalni izvor zabrinutosti nakon početka rata u Ukrajini krajem veljače. Oštećenja plinovoda izazvala su rast ionako rekordno visokih cijena plina, ali i oštećenja okoliša.

Koji su ruski motivi za sabotažu?
Kendall Taylor kaže da je Rusija imala nekolimo motiva da izvede ovakvu sabotažu, budući da Moskva želi pronaći “izravan” način da “stvori probleme direktno u Europi.”

Također postoji i “šira slika, u kojoj Rusija signalizira Zapadu da na raspolaganju ima veliki izvor alata koje može koristiti za unošenje razdora i stvaranje problema dokle god se nastavlja podrška Ukrajini,” dodala je Kendall-Taylor, opisujući ova oštećenja kao “pucanj upozorenja” iz Kremlja.

“To je bio relativno jeftin način da se Zapadu pošalje vrlo jasan signal. Možemo li očekivati da će se ovakve stvari nastaviti događati? Apsolutno,” rekla je Kendall-Taylor i naglasila da su problemi Rusije na frontama u Ukrajini direktno povezani s ovakvim incidentima.

Što se više Rusija osjeća “osramoćeno u smislu konvencionalne vojske, to će se više oslanjati na nekonvencionalne alate,” kaže ona. Ti alati uključuju “cyber ratovanje, kemijsko oružje, biološko oružje, čak i taktičko nuklearno oružje, ali i sabotaže poput ove,” navodi.

“Nemaju mnogo opcija, osim ovakvih nekonvencionalnih postupaka. Vjerojatno je da će te prijetnje nastaviti rasti u sljedećim mjesecima i godinama,” upozorila je Kendall-Taylor.

I dok Rusija trpi probleme s opremom i ljudstvom u Ukrajini, a ruske snage gube teritorij pred ukrajinskim protuofenzivama, raste debata oko toga hoće li Putin postati dovoljno očajan da posegne za taktičkim nuklearnim oružjem i tako pokuša okrenuti tijek rata. Kendall-Taylor kaže da je rizik od upotrebe takvog oružja kratkoročno “još uvijek nizak”, ali dodaje da je Putinova nedavna odluka da anektira ukrajinski teritorij “te rizike povećala.”

Prije Putinovog prošlotjednog govora u kojem je najavio aneksiju, a tijekom kojeg je tvrdio da su “Anglosaksonci” krivi za “eksplozije” u plinovodima, ruske državne vijesti ciljano su za oštećenja krivile SAD.

“Ovaj argument je dubiozan, dio vrlo dobro organizirane međunarodne kampanje za širenje propagande, ali dizajniran da raspiruje retoriku mržnje prema Zapadu i SAD-u u Rusiji i drugim regijama koje ne gledaju s naklonošću na američku aktivnost u svijetu, kao što su Indija i Afrika,” kaže Cynthia Hooper, profesorica povijesti i stručnjakinja za Rusiju na fakultetu College of the Holy Cross u Massachusettsu.

“Ovakav razvoj događaja po meni sugerira da ćemo u budućnosti vidjeti dva trenda: Prvo, Rusija će koristiti prikrivene alate za eskalaciju za koje vlasti neće morati preuzeti odgovornost i za koje će pokušati okriviti Zapad, a pogotovo SAD ili Ukrajinu. Drugo, vidjet ćemo sve više razine koordinacije između vojno-špijunskih i propagandnih aktivnosti,” zaključuje Hooper, a prenosi N1.

You may also like