Je li realan paritet eura i dolara?

Forex
 Euro je blizu iste razine s dolarom, što je najniži pokazatelj od svibnja 2017. godine. Međutim, taj pokazatelj nije plod slabosti europske valute, već jačanja američkog dolara.

Radi se o tome, da je američko Ministarstvo financija ovoga tjedna poduzelo određene poteze u smislu povećanja financijskih rezervi za 125 milijardi dolara, što za posljedicu ima slijevanje velike količine kapitala na američko tržište, a što, opet, rezultira jačanjem dolara. U kolovozu je američko Ministarstvo financija objavilo plan o namjeri privlačenja 800 milijardi dolara, što predstavlja maksimum od 2008. godine.

Ali dolarska likvidnost je svejedno u deficitu. Sinoć je Federalna banka u New Yorku povećala limit jednodnevnih operacija sa 75 milijardi dolara na 100 mlrd. dolara, ali potražnja je svejedno bila viša. U korist jačanja dolara igraju i drugi ključni čimbenici: kamatne stope po dolarskim obveznicama su puno veće nego u europi, gdje mnoge vrijednosnice imaju negativan prihod pa investitori aktivno prelaze na dolar. Postoji mogućnost da euro i dolar dosegnu puni paritet.

Jačanje dolara suprotno je Trumpovim nastojanjima, prije svega u sklopu poteza protiv Kine, koja je smanjila vrijednost svoje nacionalne valute juana i time stimulirala daljnje povećanje izvoza svojih proizvoda koji su sada još jeftiniji. A jačanje dolara to će samo još više pospiješiti.

You may also like