Je li plin vodeći staklenički zagađivač u EU?

Plinske elektrane na lignit

Plinske elektrane prestigle su elektrane na lignit i 2020. godine postale vodeći izvor emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji iz sektora elektroenergetike, pokazala je analiza sustava trgovanja stakleničkim emisijama u Europskoj uniji.


Prema analizi koju je proveo energetski think tank Ember, plinske elektrane u EU-u emitirale su prošle godine 231 milijun tona ugljičnog dioksida. Emisije iz postrojenja za ugljen u međuvremenu su pale, a emisije postrojenja na lignit manje su za 23 posto u usporedbi s 2019. godinom

Plin je sada, navodi se u analizi, vodeći u emisijama stakleničkih plinova u EU-u iz energetskog sektora, zahvaljujući sve jeftinijim obnovljivim izvorima i cijenama ugljika u trgovanju stakleničkim emisijama koje istiskuju ugljen s tržišta.

Ujedno se upozorava da države sa značajnim ulaganjima u plinsku infrastrukturu riskiraju gubitak, jer će cijena energije iz obnovljivih izvora poput vjetra i sunca nastaviti padati.

“Države koje donose kratkoročne odluke o zamjeni ugljena plinom ignoriraju mega-trend prelaska s fosilnih goriva na obnovljive izvore”, citira agencija AFP analizu te prenosi ocjenu da će ulaganja u nova velika plinska postrojenja s uobičajenim životnim vijekom od 25 godina već 2030-ih postati neisplativa.

Analiza je pokazala da su ukupne emisije iz elektroenergetskog sektora odgovorne za nešto više od 50 posto ukupnih emisija obuhvaćenih sustavom trgovanja emisijama, što je manje za jedan posto u odnosu na 2019. godinu.

U apsolutnom iznosu, emisije iz elektroenergetskog sektora pale su lani za 140 milijuna tona ili 17 posto u odnosu na 2019. godinu.

You may also like