Je li Pariški sporazum uopće učinkovit

Analiza
Prema novom izvještaju Univerzalnog ekološkog fonda (UEF), oko 75 posto obećanja iz Pariškog sporazuma ocijenjeno je nedovoljnim za usporavanje klimatskih promjena.

Što je još gore, neka od tih obećanja, koja bi globalno zagrijavanje trebala limitirati na maksimalno 2 Celzija do 2100., čak se i ne provode. Sadašnja obećanja, ako uopće budu provedena, mogla bi limitirati povećanje globalne temperature za 3 Celzija do kraja stoljeća.

Otkako je ratificiran klimatski sporazum iz Pariza 2016. godine, samo je šest zemalja revidiralo svoja obećanja, četiri su povećale svoje obveze a dvije zemlje su smanjile svoja obećanja. “Osim nekoliko obećanja, onog Europske unije i sedam drugih zemalja, obećanja su prilično neprimjerena”, izjavio je Sir Robert Watson, bivši predsjedatelj Međuvladinog odbora za klimatske promjene (IPCC), piše portal Energetika-net.sporazum

Prema Watsonu, obećanja zemalja potpisnica sporazuma neće spriječiti porast temperature za 2 Celzijusa, a još manje ambicioznije ciljeve od 1,5 Celzijusa. “Jednostavno, obećanja su preslaba i dolaze prekasno”, dodao je. Stoga je nedavno objavljen izvještaj United in Science koji objedinjuje istraživanja najvećih partnerskih organizacija, kao što su IPCC, Global Carbon Project i UN Environment u kojem stoji da bi sadašnja obećanja Pariškog sporazuma trebalo utrostručiti da bi se preokrenuo trend katastrofalnog globalnog zagrijavanja.

Jedan od problema je što Kina i Indija, jedne od najvećih emitenata stakleničkih plinova, obećavaju samo smanjiti energetsku intenzivnost do 2030. relativno u odnosu na BDP. Europska unija je svojevrsno svjetlo nade, jer planira do 2030. smanjiti svoje emisije za 58% u odnosu na 1990., a također treba uzeti u obzir dekarbonizacijske mjere koje će neovisno o politikama država poduzeti privatni sektor i lokalne samouprave. Primjerice, Kalifornija, koja bi po BDP-u bila peta najveća ekonomija svijeta, postavila si je za cilj nula emisija do 2045.

Na idućeg summitu COP-a o klimi, koji će se održati u Madridu, potpisnici Pariškog sporazuma mogu dati nova obećanja o još većem smanjenju emisija. Članak objavljen u časopisu Bioscience Magazine u kojem je sudjelovalo više od 11.000 znanstvenika iz 153 zemlje, proglasio je klimatsku izvanrednu situaciju koja bi mogla donijeti “neizlječivu patnju” ako se ne poduzmu hitne mjere.

Izviješće https://scitechdaily.com/the-truth-behind-the-paris-agreement-climate-pledges-insufficient-to-address-climate-change/

You may also like

0 comments