Je li ovo cijena promjene imena Makedonije?

Iz dobro obaviještenih izvora bliskih vladajućim strukturama u Makedoniji naš portal saznaje kolika je cijena pristanka na odricanje od nacionalnog identiteta Zaevljeve administracije.
Naime, poznato je kako je administracija Zorana Zaeva odustala od tvrdog stava bivšeg premijera Nikole Gruevskog i otvorila pregovore o promjeni identiteta i imena Makedonije sa Grčkom, koja je zbog postojanja istoimene pokrajine unutar svog teritorija, blokirala put Makedonije u EU i NATO. Sada, izvori iz Makedonije kažu kako je cijena takve politike prodaja največeg trgovca električnom energijom u Makedoniji i najvećeg investitora u male hidroelektrane, a koja je bila u suvlasništvu visokopozicioniranih dužnosnika Zaevljeve administracije.

Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), priopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. Prema pisanju makedonskog portala Republika, grčka tvrtka je potpisala pismo o namjerama za kupovinu EDS grupe i njenih podružnica u jugoistočnoj Europi.

EDS Grupa ima podružnice u Srbiji, na Kosovu i u Slovačkoj. Ima licence za trgovanje električnom energijom u Srbiji, na Kosovu, u Hrvatskoj, Bugarskoj i Mađarskoj.

U Makedoniji je EDS vodeća kompanija za trgovinu i opskrbu električnom energijom i pokriva više od 73 posto dijela tržišta. U Hrvatskoj je među pet najvećih trgovaca, stoji na njihovom webu. U fiskalnim godinama 2013 – 2015 godišnji promet za EDS iznosio je 53 milijuna eura, 77 milijuna eura i 103 milijuna eura. Očekivani godišnji promet u 2016. godini procjenjuje se na 110 milijuna eura, prema podacima EDS-u u Srbiji. Tvrtka ulaže i u obnovljivce, konkretno ima male hidroelektrane u Makedoniji snage 20 MW.

You may also like

0 comments