Je li nuklearna energija zelena?

Američka studija

Kako klimatske promjene tjeraju države u SAD-u da dramatično smanje upotrebu fosilnih goriva, mnogi dolaze do zaključka da Sunčeva energija, vjetar i drugi obnovljivi izvori energije možda neće biti dovoljni.

Nuklearna energija se pojavljuje kao odgovor za popunjavanje praznina dok države prelaze s ugljena, nafte i prirodnog plina kako bi smanjile emisije stakleničkih plinova i spriječile najgore posljedice zatopljenja planeta. Obnovljeni interes za nuklearnu energiju dolazi kada tvrtke razvijaju manje i jeftinije reaktore koji bi mogli nadopuniti elektroenergetsku mrežu u zajednicama diljem SAD-a.

Američke rafinerije i tvrtke za biogoriva vjerojatno će dosegnuti manje od polovice proizvodnje obnovljivog dizela koju predviđa američka vlada za 2025. zbog ograničenja politike i sirovina, otkriva studija konzultantske kuće Cerulogy.

Brojne rafinerije nafte diljem Sjeverne Amerike planiraju pretvoriti postrojenja za preradu otpada i biljnih ulja u obnovljiva goriva, što je malo, ali rastuće tržište podržano državnim poticajima. EIA procjenjuje da bi se kapacitet proizvodnje obnovljivog dizela u SAD-u mogao povećati pet puta do 2024., s 1 milijarde galona trenutno na više od 5 milijardi galona godišnje.

No, Cerulogy je procijenio da je vjerojatnije da će projekti donijeti približno 2 milijarde galona ukupnog kapaciteta proizvodnje obnovljivog dizela u 2025.

You may also like