Je li njemački predsjednik postupio ispravno?

Komentar nastupa u Jad Vašemu
Njemački predsjednik je 75 godina poslije Auschwitza govorio u Jad Vašemu, međunarodnom memorijalnom centru, o njemačkoj krivnji i odgovornosti. Pri tome je odabrao ispravan ton.

„Kakva milost, kakav poklon, to što Vam se smijem obratiti u Jad Vašemu”, kaže Frank-Walter Steinmeier na početku svog govora u okviru „Svjetskog foruma o Holokaustu”. I zaista, činjenica da njemački predsjednik može držati govor na središnjem mjestu sjećanja na Holokaust u Izraelu, to je nešto što nije razumljivo samo po sebi. On – najviši predstavnik zemlje počinitelja. Jedan od onih čija je roditeljska generacija i generacija djedova i baka do 1945. planski poubijala šest milijuna Židova.

Sedamdeset pet godina nakon oslobađanja logora smrti Auschwitz Steinmeier se zahvalio za „pruženu ruku preživjelih”. „Novo povjerenje” koje Njemačkoj ukazuju ljudi u Izraelu i čitavom svijetu on je okarakterizirao kao ono što jest, naime, kao „čudo pomirenja”. Skrušene riječi koje nikada ne smiju zvučati rutinirano. Steinmeier je neprolaznost krivnje za Auschwitz povezao sa sve većom sramotom ovih dana: sve vidljivijoj mržnji prema Židovima u Njemačkoj, koja nije nastala danas 2020. godine nego je tu cijelo vrijeme.

Njemački predsjednik bi mogao ukazati na antisemitizam u mnogim drugim zemljama. Dobro je što nije to učinio. To bi moglo zvučati kao nenamjerno relativiziranje. Steinmeier je na poseban način bio dostojan odgovornosti kada je bez uljepšavanja spomenuo „zle duhove” svakodnevnog antisemitizma u zemlji kojoj je predsjednik. Izričito je spomenuo neuspjeli atentat jednog desnog terorista na sinagogu u Halleu na najveći židovski praznik Jom Kipur. Njemački šef države je svakom riječi pogodio pravi ton. „To nisu isti počinitelji. Ali je isto zlo”.

Međunarodni komemorativni centar Jad Vašem je bez sumnje podesno i dostojno mjesto za Steinmeierov stid. Osjećaji koji će ga još više obuzeti na autentičnom mjestu najvećeg zločina u povijesti, kada u ponedjeljak u Auschwitzu bude govorio na povijesni dan na koji su vojnici Crvene armije bivšeg Sovjetskog Saveza oslobodili logor uništenja.

Tamo će biti i poljski predsjednik Andrzej Duda. On nije otišao u Jad Vašem jer nije bilo predviđeno da tamo govori. Za razliku od Steinmeiera i između ostalog i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dudina ljutnja je razumljiva i za žaljenje. Jer u Auschwitzu, logoru uništenja koji je nacistička Njemačka podigla na okupiranoj državnoj teritoriji Poljske, umrlo je više stotina tisuća Poljaka – koji su također najvećim dijelom bili židovske vjere. Samo zbog toga bi bilo ispravno i važno da se Dudi da prilika da govori i u Jad Vašemu.

Neslaganja oko toga koja je komemoracija prava gotovo na tragičan način pokazuje u kojoj mjeri sjene prošlosti sežu do sadašnjosti. Na tome, nažalost, ništa ne može da promijeniti ni povijesni govor njemačkog predsjednika u Jad Vašemu, piše DW.

You may also like

0 comments