Home Energetika Je li moguć benzinac bez ispuštanja CO2

Je li moguć benzinac bez ispuštanja CO2

by Energypress.net

Pokus Toyote

Čini se da je japanski proizvođač automobila pogodio. Nije Toyota žurila s električnom tranzicijom, a stagnacija tržišta električnih automobila pokazuje da je to bila ispravna odluka. U posljednje vrijeme čak ulaže određena sredstva u razvoj novih tehnologija motora s unutarnjim sagorijevanjem. Benzinski motor je Toyota prilagodila da radi na vodik, a sad je tom istom motoru dodala filtar koji u vožnji prikuplja ugljični dioksid (CO2). Taj se filtar može koristiti i na benzincima ili hibridima, piše revija HAK.

Toyota trenutno eksperimentira s ovim konceptom na svom trkaćem automobilu GR Corolla s pogonom na vodik. Početni testovi pokazuju da bi ova inovacija potencijalno mogla učiniti njezine automobile CO2 negativnima, a ne samo neutralnima. Dakle, eliminirali bi više CO2 iz atmosfere nego što ga proizvode.

Tehnologija je pametna jer ne zahtijeva dodatnu energiju. Filtri na prednjem dijelu automobila prikupljaju ugljični dioksid u vožnji, a zatim se otpadna toplina iz motora koristi za njegovo otapanje u tekućinu koja se može zbrinuti. To znači da bi ova tehnologija također mogla raditi u ostalima motorima s unutarnjim sagorijevanjem, a ne samo u onima koji rade na vodik.

U Toyotinoj viziji, to bi stvorilo vozilo koje zapravo čisti zrak dok se vozi. Nažalost, do serijeske proizvodnje još je uvijek mnogo izazova. U testu su filtri prikupili samo 20 grama ugljičnog dioksida u 20 krugova vožnje (91 km) na testnoj stazi. To je zasad malo jer čak i gradski automobili s benzinskim motorima ispuštaju oko 100 g/km CO2. Veći filtri mogli bi usisati više ugljičnog dioksida, ali bi ih vjerojatno bilo teško staviti u osobna vozila. Međutim, njihova primjena u gospodarskim vozilima mogla bi olakšati napredak ove tehnologije.

Još uvijek se ne zna što učiniti s tekućinom koja sadrži CO2. Također, filtre treba često mijenjati, što nije praktično… Vidjet ćemo hoće li Toyota postići nešto s ovom tehnologijom.

Related Posts