Je li Milanović nadigrao Karamarka, što kažu analitičari?

HDZ je glavni i odgovorni krivac za nekonstituiranje Sabora. Ovo je bio njihov promašen politički potez, komentira komunikacijska stručnjakinja Aleksandra Kolarić današnji razvoj događaja u Saboru.

“Na njih je prebačena odgovornost za odbijanje konsenzusa. Milanović je, s druge strane, povukao dobar potez s prihvaćanjem Podolnjaka i danas je nadigrao Karamarka. Logični cilj HDZ-a je, očito, izazivanje izbora. No, potpuno je nejasna njihova strategija jer će HDZ s Karamarkom na novim izborima proći još lošije. Ili se o tome uopće nije razmišljalo. Most je jasno pokazao da se drže onoga što govore – pokazali su principijelnost. I nema naznaka da će 15 zastupnika odustati, a na tome oni mogu samo dobiti. Dakle, Most radi ono što je rekao, SDP je popravio pregovaračku poziciju koju je Milanović uništavao svojim postizbornim potezima – onaj slučaj s Prgometom, pokušaj razbijanja Mosta, odbijanje fotografiranja s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović – a HDZ je svoju pregovaračku poziciju nakon događaja u Saboru pogoršao, ističe Aleksandra Kolarić koja naglašava da se Josip Leko danas, iako suvereno vlada poslovnikom i predsjedanjem Sabora, u ovoj presedanskoj situaciji nije najbolje snašao”, rekla je Kolarić za PolitikaPlus.

Danas su se svi osramotili. A Sabor je izgubio na ugledu. SDP se osramotio jer je predložio kandidata za predsjednika Sabora kojeg ne podržaju i njegovi zastupnici. Most se osramotio jer nisu prihvatili da njihov kandidat bude predsjednik Sabora, a HDZ se osramotio je je manipulirao imenom Željka Reinera kao kandidata za predsjednika Sabora što on na kraju nije bio, kaže nam politički analitičar Žarko Puhovski.

“Smatram da je sada više nego očito da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prerano sazvala prvu sjednicu Sabora. Također, ako i dalje ne bude moguće imenovanje predsjednika Sabora, za što treba manja većina od većine potrebne za Vladu, onda je najbolje, da ne gubimo vrijeme, da predsjednica raspiše izbore.  Prvi pokušaj konstituiranja osmog saziva Hrvatskog sabora u četvrtak je završio neslavno nakon što je Robert Podolnjak iz Mosta, zbog protivljenja Domoljubne koalicije, odbio da ga se na tu funkciju imenuje na prijedlog 55 zastupnika SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Budući da je to bio jedini prijedlog koji je stigao u proceduru, Branimir Glavaš (HDSSB) zatražio je da se o njemu izjasni predloženi Podolnjak, odnosno da kaže prihvaća li kandidaturu, na što je Podolnjak podsjetio kako je Most nezavisnih lista već objavio kako će imenovanje prihvatiti samo ako ga podrže zastupnici obiju velikih koalicija.”

Dakle, kao što smo pretpostavljali da će se dogoditi, Sabor nije konstituiran i bit će zakazana nova sjednica. Sve se odvilo po scenariju koji je napisao Zoran Milanović koji, treba priznati, jedini i dalje vodi inicijativu, dok Karamarko i društvo samo reagiraju, iako su imali niz poteza na raspolaganju, kaže kolumnist Večernjeg lista i novinar N1 televizije Ivan Hrstić.

“Josip Leko je također maestralno beskrupulozno odigrao napisanu ulogu, a na koncu je napravio jedino moguće – prekinuo sjednicu i zakazao novu seansu. Sabor su pretvorili u ruglo predlaganjem čovjeka koji nije znao treba li prihvatiti kandidaturu ili ne. Izvrgnuli su ruglu i Podolnjaka i Most”, jasno će Hrstić.

“No, najvažniji moment ipak se zbio pred ulazom u Sabor, gdje je Zoran Milanović dao izjavu u kojoj je predsjednici RH ponovno odrekao njena ustavna prava. Prema njegovoj tvrdnji, živimo u interregnumu, ona više nema ništa s tim i nema pravo raspisati nove izbore, jer Ustav za to ne predviđa rokove. No, posve je jasno da ona ima dužnost sačekati neko razumno vrijeme da se pokuša formirati većinu, ali nije dužna čekati beskonačno, već ima pravo sama prosuditi koliko iznosi taj “razumni” rok”, naposljetku će Ivan Hrstić.

 

 

You may also like