Je li Marko Kolaković novi šef Podravke?

Nakon ekipiranja Vlade, što bi prema najavama iz HDZ-a i Mosta trebalo biti gotovo krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, može se očekivati da će na red doći kadroviranje u upravama javnih poduzeća i tvrtki pod državnom kontrolom. Jedna od potonjih je koprivnička Podravka.

U svom gospodarskom programu HDZ ističe poljoprivrednu i prehrambenu industriju kao jedne od ključnih privrednih grana. Podravka bi u tome trebala odigrati presudnu ulogu. U HDZ-u je žele pozicionirati kao žarišnu točku oko koje bi se okupljali mali proizvođači. Čak su najavljivali da za Podravku imaju pripremljene određene projekte, usuglašene s HSS-om, koji je trebaju pretvoriti ′u lidera povezivanja zelene i plave Hrvatske′. Sve to govori kako nova vlast vidi Podravku kao jednu od vrlo važnih poluga gospodarskog rasta. Tom polugom trenutno upravlja SDP-ovac Zvonimir Mršić. On je u direktorsku fotelju zasjeo u veljači 2012., samo dva mjeseca nakon što se u Banske dvore uselila Kukuriku koalicija.

Vidjet ćemo hoće li isto tako biti brzi novi vlastodršci, ali znakovito je da su se već u kuloarima pojavila imena mogućih kandidata za Mršićevog nasljednika. Najglasniji kritičar trenutne poslovne politike Podravke je Marko Kolaković (46), predsjednik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo te profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta na Katedri za ekonomiku poduzeća.

Kupovina slovenskog Žita, koje je Podravka prošle godine platila 64 milijuna eura, za njega je bila pogrešna odluka. ′U Podravci to opravdavaju potrebom ulaganja u strane tvrtke i djelatnost od koje se nedavno odustalo. Strategija je zato vrlo nejasna, kao i interes mirovinskih fondova (mirovinci drže 37 posto dionica Podravke, op.a.) koji bi trebali ulagati u domaća poduzeća′, rekao je svojedobno Kolaković.

Upravo na njega neki tipuju kao izglednog novog šefa koprivničke tvrtke. Na naš telefonski upit je li to točno, Kolaković je odgovorio da se o tome u HDZ-u još nije razgovaralo. ′Trenutno smo usredotočeni na sastavljanje Vlade. Ali svakako sam voljan pomoći gospodarstvu u konkretnim poduzećima. Podravka mora biti lider, čvorište za povezivanje malog poduzetništva, a ne izvoznik i uvoznik stranih proizvoda′, rekao je Kolaković.

Drugo ime koje je isplivalo u pričama oko novog predsjednika Uprave Podravke ono je Marina Pucara (45) iz HSS-a. On je trenutno na čelu požeškog Zvečeva, u koje je došao 2012. upravo iz koprivničke tvrtke. Zadranin po rođenju, karijeru u Podravci je počeo 2001., a pod svjetlima medijskih reflektora našao se potkraj 2010., kad je buknula afera Spice. Tada je njega i Miroslava Vitkovića Nadzorni odbor kompanije ovlastio da upravljaju tvrtkom nakon što su uhićeni ostali članovi Uprave. Kad smo ga obavijestili da se priča kako se vraća u Podravku, Pucar se samo nasmijao. ′To mi je prvi glas′, kratko je uzvratio.

Još jedno zanimljivo, a domaćoj poslovnoj javnosti nepoznato ime pojavilo se ovih dana u pričama o mogućem novom šefu Podravke. Navodno je u igri i Domagoj Kero, aktualni Podravkin direktor u SAD-u. On je inače suprug Jadranke Jureško Kero, novinarke koja je Kolindi Grabar Kitarović bila medijska savjetnica tijekom predsjedničke kampanje. Treći kandidat za šefa Podravke, prema kuloarima, 61-godišnji je Koprivničanac Stanislav Biondić. Radi se o menadžeru koji je čitav svoj radni vijek proveo u Podravki i njenoj farmaceutskoj tvrtki Belupo. Od 2000. do 2012. Biondić je bio generalni direktor pa predsjednik Uprave Belupa, a sad je savjetnik, piše Tportal.

Biondić se u svibnju 2009. natjecao na lokalnim izborima za poziciju gradonačelnika Koprivnice i to kao član HDZ-a. Glavni suparnik bio mu je Mršić. Inače, aktualnog predsjednika Uprave Podravke izgleda ne uznemiravaju previše kuloarske priče. Pojavila su se i nagađanja da će ući u političku arenu i doći na megdan Zoranu Milanoviću u borbi za fotelju šefa SDP-a, ali Mršić je to ovih dana demantirao preko Facebooka. Napisao je da je u potpunosti predan i posvećen tome da Podravku pretvori u ′najveću i najbolju hrvatsku globalnu kompaniju′.

You may also like

0 comments