Je li Lech Walesa surađivao sa komunističkom tajnom policijom?

Poljski institut za nacionalnu povijest (IPN) objavio je na svojoj mrežnoj stranici da je u utorak zaplijenio još jedan dokument o navodnoj suradnji Lecha Walese, povijesnog vođe sindikata Solidarnosti, s komunističkom tajnom službom (SB).

Kako navodi IPN koji istražuje zločine nacističkog i Staljinova režima u Poljskoj, riječ je o “listu papira ispisanom rukom” iz 1974. u kojemu je zabilježen razgovor dužnosnika SB-a i “tajnog suradnika pod tajnim imenom Bolek” koje neki povjesničari pripisuju bivšem poljskom predsjedniku i dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Dokument je zajedno s drugim zaplijenjen u domu udovice generala Czeslawa Kiszczaka, koji je umro lani, a bio je desna ruka bivšeg poljskog komunističkog diktatora Wojciecha Jaruzelskog. “Udovica Czeslawa Kiszczaka nam je ponudila da otkupimo dokumente koje je čuvao njezin suprug”, pa tako i taj rukopis, dodaje institut koji se u utorak ipak odlučio za policijski pretres njezine kuće kako bi zaplijenio te dokumente koje, tvrdi, “ilegalno” posjeduje.

Lech Walesa koji je na putovanju u Sjedinjenim Državama, reagirao je u srijedu na svom blogu: “Ti malograđani iskapaju Kiszczakovo truplo kako bi se borili protiv mene. Ne možete promijeniti činjenice svojim lažima, klevetama i krivotvorenim dokumentima”, istaknuo je.

Walesa (72), je podnio nekoliko tužbi zbog klevete nakon optužbi da je surađivao s komunističkim službama, pa je tako 2009. tužio predsjednika Lecha Kaczynskog koji je 2010. poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji, nakon čega je povukao tužbu.

Walesa je javno priznao da je u policiji potpisao “neki dokument” nakon jednog u nizu privođenja dok se kao radnik protivio režimu, ali je uvijek nazivao “apsurdnom” svaku optužbu za stvarnu suradnju s komunističkom policijom.

Posebni sud je 2000. proglasio neutemeljenima te optužbe za suradnju s SB-om, što je vječna tema političke rasprave u Poljskoj. Dobitnik Nobelove nagrade u siječnju je zatražio da se organizira javna rasprava kako bi obranio svoj ugled od takvih napada, ali ju je institut IPN, koji ju je u ožujku trebao organizirati, otkazao zbog izostanka dogovora o obliku debate koji je predložio Walesa.

You may also like

0 comments