Je li izgledan savez Rusije i Kine?

Intervju za Reuters

Ruski ambasador u Londonu, Andrej Kelin (na slici gore, u sredini), dao je intervju za novinsku agenciju Reuters te se pritom osvrnuo na niz aktualnih tema, naročito što se tiče (narušenih) odnosa između Rusije i Zapada. Poručio je kako Zapad, posebno istaknuvši zemlje članice grupacije G7 (SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Britanija), igraju “opasnu igru” krećući s agresivnim i neutemeljenim optužbama na račun Kremlja pošto će na taj način, tvrdi Kelin, gurnuti Rusiju još bliže Kini.

Njegov komentar dolazi nakon što su se ministri vanjskih poslova G7 članica, za vrijeme sastanka ovog mjeseca, oštro okomili protiv Rusije i Kine. Nadalje, izrazili su potporu za Tajvan i Ukrajinu.

“To je opasna igra. Rusija i Kina imaju ogroman potencijal na raznim područjima, od ekonomije, tehnologije, vojnih kapaciteta do politike. Taj potencijal se širi svijetom. Mi nismo saveznici s Kinom. No, ovim guranjem protiv Rusije i Kine sve smo im bliže, ujedinjujemo se protiv izazova koje nam predstavlja Zapad”, istaknuo je ruski ambasador u Londonu za Reuters.

You may also like