Je li Ivan Tepeš otkrio međunarodnu energetsku obavještajnu operaciju?

Ivan Tepeš našao se na crnoj listi američke politike i to u vrijeme iznalaženja argumenata za smjenu Dragana Lozančića, navodi novinar 24 sata, Boris Rašeta, koji je u Novom danu analizirao pisanje dnevnih novina.

“Malo je pretjerao pa je otkrio suradnju hrvatskih tajnih službi i savezničke atlantske službe. Ako se osvrnemo, u zadnjih mjesec dana Tepeša nema gotovo nigdje, a dotad je bio, estradnim rječnikom rečeno, posvuduša. On ne samo da je otkrio državnu tajnu, već operaciju od međunarodnog značaja”, pojašnjava Rašeta, dodajući da se radilo informacijama vezanim za energetiku, ali i Iran, nuklearni program i slično. Na pitanje kako je došao do informacija, novinar navodi: “U nekom ozbiljnom sustavu bi to bio predmet istrage, s obzirom da je očito bio dobro brifiran”, navodi Rašeta, a po pitanju Tepeša zaključuje da je “stavljen na crnu listu i proveo je mjesec dana u dubokoj izolaciji, a vidjet ćemo kako će se odviti njegova politička sudbina”.

Situaciju s Lozančićem dodatno je komentirao navevši kako su inicijatori njegove smjene odustali od optužbi za protuzakonite radnje i zadržali se na uskrati povjerenja. Što se tiče njegovog razrješenja, očekuje da do njegovog raspoređivanja na novu dužnost mogu proći mjeseci.

Što se tiče smjena u policiji nakon bizarne pljačke policije, Rašeta je izjavio da se ona “neobično poklopila s neostvarenom željom HDZ-am te da izaziva pitanja” . “Stalno saznajemo neke šokantne detalje – prvo da je policija tako čuvala vrijednosti zadnjih 12 godina, pa da je pljačka bila prije 20 dana”, navodi on. Ipak, izlaženje s hipotezama je nezahvalno. “Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić raspolaže činjencama za koje još nije vrijeme. Vrlo je neobično da tih pet – šest ljudi bude opterećeno događajem koji je sistemski rizik već duže od jednog desetljeća”, kazao je Rašeta.

Upitan je i za komentar izjava potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka o tome da je Orepić na vlastitoj koži morao učiti o političkim greškama. “Između Karamarka i Orepića postoje dugo vremena natezanja; Orepić se voli miješati u svoj posao, pokazuje vidnu samostalnost. Ovo je viša sila, nije mogao utjacati na nju. Meni je zanimljivija Karamarkova izjava da je trebalo smijeniti ljude iz prethodnog sustava. Naime, došlo je do smjene stranaka na vlasti, ali ne sustava. No, Karamarko svoj dolazak na vlast doživljava kao vrstu revolucije, što se vidi i u proceduralnom smislu, koji ima čak i nasilan karakter – ne čeka se kraj mandata ili ispunjavanje zakonskih uvjeta, do sad se išlo đonom”, kazao je Rašeta, dodajući da se Karamarku kroz govor o sustavu dogodila tipična frojdovska omaška, koja govori kako doživljavaju tu promjenu vlasti.

You may also like