Je li IFO institur plaćen donacijom ruskog kapitala

Novinarka Orhidea Gaura Hodak pričala je za N1 u utorak o detaljima najnovijih saznanja Nacionala o tome da je HDZ navodno ruskom donacijom platio bavarski Ifo institut.

Tjednik Nacional objavio je novi tekst o obitelji Karamarko u kojoj navode da je HDZ ruskom donacijom platio bavarski IFO institut, to jest gospodarski program te stranke na prošlim izborima.

Orhidea Gaura Hodak u Novom danu N1 televizije kaže da je najspornija činjenica da je zaklada Nova pokoljenja, čija je predstavnica Oksana Dvinskykh, direktorica ovlaštena u tvrtkama povezanima s Migrit energijom, kao i još nekoliko tvrtki, govorila da iza njih stoji ruski kapital, a Migrit energija se pojavila i u aferi oko pokušaja zaobilaženja procedura EU, te ulaganja u finsku nuklearnu elektranu. “Također se pojavila u priči leta istim avionom s Tomislavom Karamarkom i njegovom suprugom Anom.”, kaže Gaura u emisiji Novi dan.

“Ista ta osoba je čelna osoba zaklade osnovane 2014., i koja je u roku od nekoliko dana uplatila najmanje milijun kuna donacija zakladi Hrvatskog državnog zavjeta, koju je osnovao HDZ, i čiji je glavni pokrovitelj Zaklada Konrad Adenauer, povezan s njemačkom Pučkom stranom i CDU-om.”

Nitko nije znao za novu donaciju, kaže Gaura, a Nacional, tvrdi novinarka, posjeduje informaciju ‘koju je potvrdio i Davor Ivo Stier, član Uprave te Zaklade’. Gaura kaže da je ugovor između Novog pokoljenja i zaklade potpisan na inzistiranje Karamarka.

“Te se podatke može naći u zapisniku sa sjednice Upravnog odbora zaklade koji se održao nakon podnošenja financijskog izvještaja. Nama su došle dvije informacije koje smo provjerili. S tim novcem iz zaklade plaćen je Ifo institut, o čemu smo poslali konkretna pitanja zakladi. Pitali smo i je li taj novac namijenjen uslugama Ifo instituta, a oni to nisu demantirali. Nitko nije demantirao da je taj novac išao prema IFO institutu. Prema onom što nam je rekao, Stier se ogradio. Znači, nitko nije znao za ugovor o donaciji. On je tek kad je dobio financijsko izvješće za 2014. godinu vidio da je riječ o nekoj donaciji”, rekla je Gaura i dodala da je tada i tražio da se podaci o donaciji objave, i upozna ostale donatore i članove s tim.

“Oni onda mogu vidjeti žele li surađivati sa zakladom koja ima posla sa sumnjivm ruskim kapitalom. Kasnije nije htio potpisati novo izvješće. S time su bili upoznati samo Karamarko i možda još nekoliko ljudi”, zaključila je Gaura Hodak u utorak u emisiji Novi dan.

You may also like