Je li HDZ homogen?

Saborski zastupnik i potpredsjednik HDZ-a Josip Bilaver poručio je u četvrtak kako će HDZ, koji je inicirao opoziv premijera Tihomira Oreškovića u Hrvatskom saboru, biti jedinstven u toj nakani. HDZ će biti jedinstven, sigurno, hoće, rekao je Bilaver novinarima.

Dematirao je informacije da je na sjednici Kluba HDZ-a u srijedu poslijepodne bilo “povišenih tonova”. “Jutros sam čitao vijesti, pa se čudio, pitao sam se gdje sam jučer bio na sastanku, nije uopće bilo nikakvih disonantnih tonova, ljudi malo glasnije pričaju. Stvarno je sve je bilo super i u redu”, izjavio je zastupnik.

HDZ ustrajava na odluci da Sabor u četvrtak izglasa nepovjerenje Oreškoviću i to nakon što objedinjeno raspravi izmjene zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti koje je predložila Vlada. Svoje stajalište o tim izmjenama želi iznijeti niz klubova, kako oporbenih, tako i vladajućih, pa se na trenutak čini kao da Vlada i saborska većina ne prolaze duboku političku krizu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, HSP-AS-ov Ivan Tepeš ponovio je u četvrtak uvjerenje kako će se, nakon što padne aktualni premijer, a s njim i Vlada, vlast presložiti i stvoriti nova parlamentarna većina. “Da, da. Preslagivanje, odnosno stvaranje nove većine”, odgovorio je Tepeš na novinarsko pitanje vjeruje li u preslagivanje vlasti. “Naš stav je poznat – SDSS u Vladi ‘ne'”, uzvratio je Tepeš upitan za mogućnost suradnje s tom strankom.

Pozivamo sve koji žele poduprijeti Vladu, ja očekujem i kolege iz Mosta, da to bude što veća potpora novoj Vladi, rekao je Tepeš.

HDSSB-ov Branimir Glavaš poručuje da dva zastupnika te stranke neće glasovati ni za rušenje ni za “očuvanje” premijera Oreškovića, bit će suzdržani.

“U uspjeh preslagivanja Vlade ne vjerujem. Dakle, Hrvatska pred sobom ima nužne izvanredne izbore”, kaže Glavaš i procjenjuje da će izbori biti u ranu jesen. “To je sukob ljevice i desnice preko leđa čovjeka koji je imao dobru namjeru pomoći Hrvatskoj. Sada je iskorišten s jedne strane, s druge strane, ljevici ide u prilog da se ta Vlada raspadne”, objašnjava Glavaš zašto će HDSSB biti suzdržan.

Nije otkrio hoće li HDSSB potpisati prijedlog za samoraspuštanje Sabora? Još se nismo ništa dogovorili, Josip Salapić je putu, sad će doći, pa ćemo to iskoordinirati. Mi imamo samo dva zastupnika. Ništa bitno, kaže zastupnik.

You may also like