Je li Grčka spremna proglasiti bankrot?

Financial Times je objavio kako su grčke vlasti spremne proglasiti bankrot ako se ne dogovore sa međunarodnim kreditorima do kraja travnja.

List je objavio, pozivajući se na svoje izvore kako  je razlog tome što vlada ima sve manje novca za isplate mirovina i plaća državnim službenicima. Grčka Vlada odlučila je propustiti isplatiti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za svibanj i lipanj u iznosu 2,5 milijardi eura, ako ne dođe do dogovora. Atena pokušava naći novac za plaće i mirovine za travanj u iznosu od 2,4 milijarde eura, a do 1. svibnja mora platiti MMF 203 milijuna eura, do 12. svibnja 770 milijuna eura, u lipnju 1,6 milijarde eura. “Došli smo do kraja puta. Ako Europljani ne budu dali novac doći će do bankrota”, rekao je vladin službenik. Bio bi to veliki šok za eurozonu, navodi list. Međutim, upozorenje bi moglo Vlade  predstavljati taktiku s ciljem  izvvlačenja maksimalno povoljnih uvjeta za sporazum sa međunarodnim kreditorima u trenutku munjevitog pražnjenja državne kase.

To će najvjerojatnije dovesti do obustavljanja izvanredne financijske pomoći Europske centralne banke za pružanje likvidnosti grčkom financijskom sektoru, zatvaranje grčkih banaka, kao i povećanja ekonomske nestabilnosti u zemlji.