Nakon nesreće u Fukušimi, Japan je isključio sve svoje atomske elektrane. Usprkos otporu i čak novim žrtvama na sanaciji Fukušime, ubrzo bi u toj zemlji prva atomska elektrana trebala opet početi s radom.

Čini se da energetski koncerni u Japanu više ne mogu čekati, a također se čini i da im japanska vlada izlazi ususret – usprkos prosvjedima i čak sudskim tužbama protiv vlasnika atomskih elektrana. Još prošle godine je izdana dozvola za obnovu dvije atomske elektrane kako bi ih učinili “potpuno” sigurnima i jedna od njih, atomska elektrana Sendai bi ubrzo trebala početi s radom. Vlasnik te elektrane, Kyushu Electric Power jedan je od nekih 10 energetska koncerna u Japanu i posjeduje samo dvije atomske elektrane, Sendai i Genkai. Svi energetski koncerni su nakon katastrofe u Fukušimi suočeni i s poslovnom katastrofom.

Naime, ne preostaje im ništa drugo nego uvoziti fosilna goriva i maksimalno zaposliti svoje termoelektrane. To ne samo da je skupo, nego ozbiljno zagađuje okoliš i jasno pokazuje kako Japan čini premalo da se okrene obnovljivim izvorima energije. Kyushu Electric Power je doista u Sendaiu proveo neke građevinske zahvate, a on nije niti na obali mora nego na obali rijeke po kojoj je dobio ime na jugu Japana, na otoku Kiušu. Osim toga je i njegov reaktor drugog tipa nego onaj u unesrećenoj Fukušimi. Ali japanska javnost još jedva vjeruje kako je bilo koja atomska elektrana “potpuno sigurna”, tim više što Sendai doduše ne leži izložen Pacifičkom oceanu – ali je veoma blizu jednom vulkanu. Zato građani opet prosvjeduju, a zaštitari okoliša smatraju ovaj potez “neodgovornim”.

Tim više što i sanacija Fukušime jednostavno ne dozvoljava da javnost te zemlje zaboravi što se tamo dogodilo. Tek što je prošlog tjedna objavljeno kako je konačno uklonjen golema uništena dizalica koja je u reaktoru broj 3 služila za zamjenu goriva i koja je, sa svojih dvadesetak tona, stajala na putu da se počne sa pravim poslom: uklanjanjem preostalih 514 gorivih elemenata iz reaktora. To bi trebalo biti završeno tek koncem 2021. godine jer naravno da su i oni, baš kao i prostor iznad ruševine izuzetno radioaktivni. I taj posao uklanjanja tog uništenog dijela je učinila dizalica kojom se upravljalo iz daljine, objavio je energetski koncern Tepco.

Ali bez ljudi se ipak ne može, a njihov posao je izuzetno težak i opasan. Isto tako prošlog tjedna je jedan od 7000 radnika koji rade na sanaciji iznenada preminuo: navodno se vratio s rada na ruševini u ured udaljen četrdesetak kilometara od reaktora i požalio se da mu je loše, priopćio je koncern Tepco. Odveden je u bolnicu gdje je ubrzo nakon toga preminuo. Što je uzrok te smrti, još nije objavljeno, ali to čak i ne mora biti radijacija. Naime, radnici moraju nositi zaštitna odijela, a po ljeti u Fukušimi temperatura lako naraste i na 40 stupnjeva. Ovo je već treći smrtni slučaj u poslu sanacije, ali prethodne dvije žrtve su poginule u nesreći na radu. (DW.de)

Related Posts