Je li Egipat spreman za plaćanje otkupnine?

Egipatski dnevni list el yom el sabea objavio je da egipatska vlada najvjerojatnije neće popustiti zahtjevima otmičara Tomislava Salopeka, ali da je voljna platiti otkupninu za njega. Vlada zbog toga očekuje da će Islamska država zato produžiti rok za udovoljavanje njezinim zahtjevima za još 48 sati.

U članku u tom mediju bliskom vlasti navodi se da je policija locirala mjesto gdje bi Salopek mogao biti držan, te da je poslala snage u pripremi za mogući napad na tu lokaciju. U članku se navodi da vlada neće pustiti zatvorenike iz zatvora jer su već pravomoćno osuđeni i služe svoje kazne. Članak koji se pojavio na portalu dnevnog lista navodi da arapske zemlje ne udovoljavaju zahtjevima terorista, no da je vlada spremna platiti za puštanje Salopeka. U članku se ne navodi bi li taj novac dala Hrvatska ili Egipat.

Podsjetimo, ranije je egipatski ministar vanjskih poslova rekao da će njegova vlada učiniti sve da se Salopeka oslobodi. Podsjetimo, islamisti su u srijedu objavili da će otetog Tomislava Salopeka pogubiti u roku od 48 sati ukoliko egipatske vlasti ne ispune njihove zahtjeve odnosno ne oslobode muslimanke koje se nalaze u egipatskom zatvoru. Salopek je otet 22. srpnja, a video s njegovom porukom objavljen je u srijedu.

Prema satu koji su objavili džihadisti rok istječe u 17: 37 sati po hrvatskom vremenu. Na sajtu je uz sat napisana i poruku na arapskom, koja u prijevodu glasi: “Pustite zatvorenice ili će me vojnici ISIS-a na Sinaju ubiti”. Sat je objavljen na jednom od službenih Twitter računa kojima se koristi sinajski ogranak Islamske države. Međutim, sat je uklonjen, a prije toga je vrijeme na njemu bilo pomaknuto.

Maskirani terorist koji u snimci nepomično stoji pored otetog Hrvata Tomislava Salopeka držeći veliki nož u ruci mogao bi biti zloglasni krvnik Jihadi John, tvrdi Daily Mail. On se nije pojavio u videima ISIL-a od kada je u veljači otkriven njegov identitet.

Mohammed Emwazi iz Londona obezglavio je Amerikanca Stevena Sotloffa, Britance Petera Kassiga i Alana Henninga te sisačkog zeta Davida Hainesa. Iako britanski list piše da bi se moglo raditi o krvniku Emwaziju, razlike su ipak vidljive. U prijašnjim videima Jihadi John uvijek je bio obučen u crno od glave do pete, a u videu u kojem ISIL traži puštanje muslimanskih žena iz zatvora u zamjenu za Hrvata terorist je odjeven u maskirnu odjeću. No, nož drži u lijevoj ruci kao i krvnik na prethodnim snimkama.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, kako doznaje Večernjak, stigla je zajedno sa suprugom otetog Hrvata Natašom Salopek u Egipat, gdje će od egipatskih vlasti tražiti pomoć u oslobađanju Tomislava Salopeka iz ruku ISIL-a. Ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo potvrditi ni komentirati odlazak ministrice Pusić u Egipat.

Podsjetimo, jučer je objavljena snimka na kojoj oteti Salopek na koljenima pokraj maskiranog i naoružanog terorista čita poruku da će ga ubiti u roku od 48 sati ako egipatske vlasti iz zatvora ne puste muslimanske žene, među kojima je i visoka dužnosnica ISIL-a.

Hrvatski državljanin, 30-godišnji Tomislav Salopek otet je u glavnom egipatskom gradu Kairu 22. srpnja. Kao što je poznato, Tomislav je u Egiptu kao menadžer radio za francusku tvrtku Company General Geoscience, a otet je na putu prema poslu.

Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova Egipta, Salopek je bio u automobilu s vozačem kojeg su otmičari izvukli iz automobila i ostavili na cesti, a mladog Hrvata oteli su i otišli. Drugi dan egipatske sigurnosne snage našle su automobil, osobne dokumente otetog Hrvata kao i dva mobitela.

You may also like