Je li dogovoren konkretan prekid vatre?

Situacija u Debalceveu bila je u središtu pregovora na najvišoj razini. O njoj se razgovaralo u nekoliko telefonskih razgovora ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, koji je razgovarao u ponedjeljak navečer s francuskim predsjednikom Hollandeom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i s Merkel i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prije razgovora s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Tijekom razgovora Merkel, Putin i Porošenko odlučili su o “konkretnim mjerama” koje bi dopustile promatračima OESS-a da nadziru prekid vatre na terenu, objavio je u utorak Berlin. Ukrajinska vojska i proruski separatisti nastavili su sukobe za nadzor nad željezničkom postajom u gradu Debalceve u utorak kada treba početi povlačenje teškog naoružanja prema sporazumu iz Minska koji je stupio na snagu u subotu u ponoć i upitno je hoće li se krhko primirje održati. Ukrajinska vojska ne želi povući teško naoružanje jer kaže da osnovni preduvjet za to nije ispunjen budući da se oko Debalceva ne poštuje prekid vatre.

Glasnogovornik vojske Andrij Lisenko je u televizijskom obraćanju rekao da bijesne sukobi između vladinih snaga i pobunjenika koji su pak odbili prekinuti napade na taj grad u kojemu su ukrajinski vojnici u okruženju. Vojska tvrdi da je Debalceve, koje se nalazi na strateškom željezničkom čvorištu, i dalje pod njezinom kontrolom. “Separatisti ondje ništa nemaju pod kontrolom. Oni pokušavaju preuzeti kontrolu…, vode se borbe”, rekao je u telefonskoj izjavi Lisenko.

Igor Plotnicki, čelnik takozvane narodne republike Luhansk, jedne od dviju regija na istoku koje drže proruski pobunjenici, izjavio je u utorak da su njegove snage počele povlačiti teško oružje, javila je ruska novinska agencija TASS. “Jučer sam bio na bojišnici i naši tenkovi i naše topništvo odlaze. U stvari, mi smo počeli ispunjavati naše obveze prošle noći”, rekao je Plotnicki. Pobunjenici u drugoj regiji, Donecku, gdje se nalazi Debalceve, kazali su da su spremni povući teško oružje, ali žele to učiniti istodobno s vojskom. “Mi smo spremni u bilo koje vrijeme, imamo sve spremno za zajedničko povlačenje. Nećemo ništa učiniti jednostrano jer bi time naši vojnici postali metom”, rekao je Denis Pušilin, visoki dužnosnik separatista u Donecku.

You may also like