Je li Davos donio novi impuls za Europu?

Nakon 18 godina jedan američki predsjednik došao je u Davos. S iznimnom pozornošću pratilo se što će on poručiti.
Ekonomski analitičar Damir Novotny za emisiju Hrvatskog radija “U mreži Prvog” ističe da je Donald Trump dolazeći u Davos napravio presedan jer tradicionalno američki predsjednici ne sudjeluju na ovoj platformi.

 “Očekivalo se mnogo više od njega. Iako je najavljivao da u Švicarsku dolazi uzeti novac bogatima koji će se tamo okupiti, on je to potpuno podredio svojoj osnovnoj agendi – Amerika prva.

Njegov govor je zapravo bio fokusiran na ono što on radi na unutrašnjem političkom planu, da objasni vjerojatno svom biračkom tijelu, a manje sudionicima Davosa, koji su rezultati njegove ekonomske politike”.

Novotny misli da će porezna reforma koju Donald Trump trenutno provodi najviše štetiti upravo njegovom biračkom tijelu – smatra da se Trumpov intervencionizam pokazuje kao kontraproduktivan i da će najviše štetiti onim dijelovima društva koji imaju najniže dohotke. Navodi tu najnoviji primjer uvođenja carina na bijelu tehniku, koji će poskupiti te proizvode i njegovi će glasači morati plaćati više.

Novotny naglašava i da otvorena, globalizirana, slobodna trgovina više nema alternativu. “U tom kontekstu, politika SAD-a zapravo ide na ruku Europi, odnosno pokušaj zatvaranja američke ekonomije ide u prilog europskim tendencijama”, zaključuje.

Stručnjak za međunarodno pravo Neven Šimac kaže da ima optimizma za Europu nakon poruka njemačke kancelarke Angele Merkel, ali i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Davosu, “ne samo zato što su nastupili gotovo unisono, jednodušno, nego i zato što se Njemačka riješila problema sastavljanja Vlade i svojih izbora”. Kao orijentacione za Europu izdvaja govore indijskog predsjednika vlade koji je otvorio skup , kao i govor američkog predsjednika koji ocjenjuje kao “dosta siromašan”.

Jedini način na koji Europa može funkcionirati je da traži multilateralne odgovore, smatra politolog i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Goran Bandov. Analizirajući poruke iz Davosa, Bandov kaže kako je Merkel imala kvalitetan govor, dok je Macron bio pun populizma i floskula.

Je li Davos donio novi impuls za Europu? Novotny kaže da jest, pojašnjava da se pokazalo kako su se vodeći europski političari ujedinili oko ideje da bi Europa trebala biti prva. (HRT)

You may also like

0 comments