Je li Budimir novi kandidat za ministra turizma?

Najizglednije šanse da sjedne u fotelju desetog po redu ministra turizma trenutno ima HSLS-ovac Josip Budimir, javlja Slobodna Dalmacija.

Taj 52-godišnji diplomirani ekonomist i član Uprave „Francka“ ekonomski je strateg HSLS-a iz Đakova koji nije nikada radio u turizmu, iako je široj javnosti poznat po svojim gospodarskim razmišljanjima u kojima je često i turizam nalazio svoje mjesto. Prema dobro upućenim izvorima oko njegova imenovanja na mjesto turističkog čelnika lako bi se složili HDZ, HSLS i Most, iako je njegovo ime još uvijek u kombinacijama i za gospodarski resor u cjelini, pa ostaje vidjeti što će i on sam o tome reći.

No, kako se oko smanjenja broja ministarstava najviše špekuliralo proteklih mjeseci, to je nerijetko i Ministarstvo turizma bilo u tim nagađanjima jedno od onih kojemu je u javnim polemikama prijetilo ukidanje.

Naime, baš je HDZ-ova vlada prvi put 2004. godine pripojila Ministarstvo turizma prometu i pomorstvu, pa su mnogi očekivali da će se to ponoviti i sada. Međutim, važnost 18-postotnog udjela turizma u državnom BDP-u i činjenica da praktično jedino njegovom zaslugom država ima još uvijek glavu iznad vode u ekonomskim pokazateljima, dovoljni su razlozi da taj sektor ostane samostalan i bude u ozbiljnim rukama. Zbog svega toga su kalkulacije o tome da će se pripojiti gospodarstvu ili kulturi trenutno otpale, a kao budući ministar Budimir bi na to mjesto došao kao HSLS-ov kadar.

Budimir je bio prvi čovjek financija u Ministarstvu obrane, gdje je proveo šest godina. Prije rada u MORH-u četiri godine je proveo u „Saponiji“, a pet u „Vinkovačkoj banci“. U „Francku“ je na mjestu direktora sektora ekonomike u koji spadaju kadrovska služba, računovodstvo, financije i informatika. Čeka li ga kabinet turizma kao najuspješnije gospodarske grane u zemlji, znat će se uskoro, piše Slobodna Dalmacija.

You may also like

0 comments