Je li Beljak pregovarao s Plenkovićem na zahtjev Daula?

Nacional otkriva da je premijer Andrej Plenković dan prije razrješenja Mostovih ministara tajno pregovarao s vođom HSS-a, ali i s predsjednikom IDS-a, što govori o tome da je njegov potez bio pomno planiran i dovodi u pitanje njegove tvrdnje da nije znao da Most neće podržati Zdravka Marića

Hrvatski premijer Andrej Plenković vodio je tajne pregovore o mogućnosti da okupi novu parlamentarnu većinu najmanje dan prije nego što je na prošlotjednoj sjednici Vlade zbog ministra financija Zdravka Marića razriješio trojicu Mostovih ministara. Plenković je te pregovore odvojeno vodio s predsjednicima HSS-a Krešom Beljakom i IDS-a Borisom Miletićem.

Premijer je Beljaku za HSS ponudio mjesto zamjenika župana u bilo kojoj županiji po izboru i ministarstvo po izboru, kazao je za N1 novinar Nacionala Boris Bilas.

Beljak odgovorio u Večernjem listu

HSS je, kaže Beljak, nakon prošlih izbora bio korektan te je podupro HDZ-ovu Vladu, ali za probleme u HSS-u koji su uslijedili neizravno krivi HDZ Premijer Plenković otvorio je karte i javno pozvao HSS da bude dio nove većine. Pitali smo Krešu Beljaka što kaže na ponudu, ali i kako vidi rasplet političke krize. Mi smo nakon prošlih izbora bili vrlo korektni, pokazali smo dobru volju i dali Plenkovićevoj Vladi 100 dana mira. Ali sve što se kasnije događalo u HSS-u, svi napadi na mene, pokušaji moga rušenja s čela stranke, izlasci iz stranke, daju mi danas za pravo misliti da su u svemu tome neke druge silnice imale svoj utjecaj. Netko sa strane morao je imati veze s tim. Ono što je činjenica jest da mi na predstojećim lokalnim izborima u rijetkim sredinama idemo s HDZ-om.

Kako gleda na izjavu bivšeg ideologa Mosta Relkovića da više nitko neće riskirati s Mostom?

Ne poznam te ljude i ne poznam njihove odnose. No znam da Most više neće s HDZ-om. Ako i treći put budu s njima, onda je to doista sumrak svih ideala. Upravo zbog toga, jer Most neće s HDZom, i smatram da nema razloga da se ide na nove izbore. Zašto bismo išli na njih ako se Most i sada može dogovoriti s nama.

You may also like

0 comments