Je li Barack Obama lagao o ubojstvu Osame bin Ladena

Bijela kuća i američke vlasti lagali su čitavoj svjetskoj javnosti o ubojstvu Osame bin Ladena, tvrdi nagrađivani američki novinar Seymour Hersh u eseju kojeg je objavio u časopisu London Review of Books, piše Index.hr.

Iako su Amerikanci pokušali pokupiti sve zasluge za Bin Ladenovu likvidaciju, Hersh tvrdi da lider Al Kaide nikad ne bi bio pronađen da nije bilo pakistanske tajne službe. Pozivajući se na anonimni visoki izvor iz američke vlade, Hersh otkriva da se Bin Laden u Pakistanu nije skrivao, već je bio zarobljenik pakistanske tajne službe.

Pakistanci su Bin Ladena, tvrdi Hersh, zarobili još 2006. godine, a do njegove likvidacije došlo je nakon što je bivši visoki dužnosnik pakistanske tajne službe Amerikancima odao lokaciju lider Al Kaide u zamjenu za 25 milijuna dolara mita. Hersh nadalje tvrdi da namjera Amerikanaca nikad nije bila Bin Ladena zarobiti život. U svom tekstu Hersh navodi da se u postrojenju u Pakistanu u kojem je Bin Laden pronađen nije dogodila nikakva pucnjava, s obzirom da su se Bin Ladenovi čuvari povukli kad su saznali da je američki tim na putu. Štoviše, Hersh tvrdi da su Amerikanci obavijestili Pakistance o svojoj namjeri da upadnu na njihov teritorij, te da su od pakistanskih vlasti dobili zeleno svijetlo za likvidaciju Bin Ladena. Također, Hersh tvrdi da je lažna bila i informacija da je Bin Laden pokopan na moru u skladu s muslimanskim obredima. Njegovo je tijelo, tvrdi Hersh, jednostavno stavljeno u vreću i bačeno iz helikoptera.

Također, Hersh tvrdi da nije istinita ni priča prema kojoj su u Bin Ladenovu skrovištu pronađeni brojni važni dokumenti. To je bio, tvrdi Hersh, plod nastojanja Bijele kuće da uvjeri američki narod da je Bin Laden i dalje bio važan kotačić u terorističkoj mreži, “a ne bespomoćni starac bez ikakvog utjecaja”. “U suprotnom ne bi imali razlog ubiti ga na licu mjesta. Izmislili su priču da su teroristički kuriri danima u kuću donosili informacije. Jednostavno su morali složiti sliku o Bin Ladenu kao važnom čovjeku”, tvrdi Hersh.