Javne financije bolje, ali daleko od dobroga

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović nakon sjednice Vlade u četvrtak izjavio je da su javne financije sada u boljem stanju nego su dočekale ovu Vladu, no da situacija nije jednostavna.

“Teško je odgovoriti u jednoj rečenici kakvo je stanje javnih financija koje ostavljamo, ali svakako su u puno boljem stanju nego što su dočekale ovu Vladu. Ipak, nije jednostavna situacija, jer je poznato da je hrvatski javni dug velik, da deficit još uvijek nije prema kriterijima kakav treba biti, dakle, oni koji nas naslijeđuju neće im biti jednostavno”, kazao je novinarima Rađenović.

Na upit koliki je točno sada javni dug odgovorio je “90-ak posto BDP-a, ne mogu vam sada reći točno”, dodavši da “nije problem koliki je javni dug danas, kao sama brojka, jer postoje zemlje koje imaju i veći javni dug od Hrvatske, nego je problem cijena novca po kojem se Hrvatska zadužuje i što taj dug i dalje raste. Kako je rekao, mora se još rashodovna strana, i to ne samo državnog proračuna nego i puno šire, svesti na razinu koja je podnošljiva a da se ne stvori ta ‘gruda snijega’, o kojoj govori stručna javnost.

Učinak ‘grude snijega’ na stanje javnih financija odnosi se na situaciju kada je stopa rasta BDP-a niža od prosječne kamatne stope na javni dug države, pa tada javni dug i dalje raste, i da bi se taj učinak zaustavio potrebna je snažnija fiskalna prilagodba. Rađenović smatra i da iduća Vlada stoga mora nastaviti putevima ove, da jača gospodarstvo i da BDP raste, što utječe na prihodnu stranu, dok s rashodne treba vidjeti koje sve to reforme dugoročno nose smanjenje javnog duga. “S te strane će biti jako zanimljivo vidjeti kako će ići ovi predstojeći razgovori s financijerima u Kitzbuhelu. Vjerujem da postoji način da Hrvatska stabilnije uđe u godine koje predstoje, ali problem ostaje te će se i nakon Vlade gospodina Oreškovića bar još dvije-tri vlade baviti problemom prezaduženosti zemlje”, kazao je Rađenović.

Mandatar Orešković je u četvrtak u Kitzbuehelu, gdje zajedno s guvernerom HNB-a Borisom Vujčiće, sudjeluje na zatvorenom susretu predstavnika investitora i banaka u organizaciji Unicredita. S investitorima će, kako je najavio dan ranije, razgovarati o hrvatskome dugu. U vezi javnog duga Rađenović je još dodao kako smatra da je važno da se, ako je ikako moguće, stabilizira na postojećoj razini od 90 posto BDP-a, jer sama brojka nije tako strašna, ali je cijena zaduživanja Hrvatske gotovo najveća među svim zemljama EU-a te se nada da će nova Vlada uspjeti smanjiti tu cijenu zaduživanja. “Mada zvuči jednostavno, to nije lako učiniti, bit će to problem za još nekoliko vlada”, kazao je dodajući da to traži i određena ‘rezanja’ na svim razinama.

Najvećim problemom javnog duga označio je dug Hrvatskih autocesta od 4 milijarde kuna, a u vezi toga ne očekuje da će nova Vlada naći bolje rješenje od monetizacije autocesta, koje je bila predlagala Milanovićeva Vlada.

You may also like

0 comments