Jasna Omejec o konverziji i propustima u radu Ustavnog suda

Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, kolokvijalno nazvanima zakokonima o konverziji i odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi. Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec kazala je u četvrtak na konferenciji za novinare da je najviše sudsko tijelo zaprimilo prijedloge za ocjenu ustavnosti tih zakona od strane osam poslovnih banaka i četvero fizičkih osoba.

“Svi predlagatelji su uz prijedloge za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu podnijeli i prijedloge kojima traže da se privremeno do donošenja konačne odluke suda obustavi izvšenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzmaju na temelju osporenih zakona”, kazala je Omejec.

Dodala je da je Ustavni sud na jučerašnjoj sjednici raspravljao samo o tim prijedlozima i zaključio da ih neće prihvatiti. n”To je učinio iznimno zbog važnosti trenutka i važnosti predmeta za veliki broj građana, ali i podnositelje. Ustavni sud je ocijenio da te prijedloge za privremenim mjerama neće prihvatiti. Oba osporena zakona i dalje su u primjeni i oba pravno obvezuju svoje adresare”, zaključila je Omejec.

Kazala je i da će to rješenje Ustavnog suda u petak biti objavljeno na stranicama Ustavnog suda, ali nije mogla odgovoriti kada će biti donesena konačna odluka o ustavnosti tih zakona. Uz predsjednicu Ustavnog suda na konferenciji za novinare bile su i sutkinje koje su se nedavno našle u dvije ‘afere’ – Snježana Bagić koju su mediji prozvali zbog plagiranja znanstvenog rada te Slavica Banić koja je navodno bila pod tajnim mjerama zbog sumnji da je, između ostalog, sa Zdravkom Mamićem dogovarala rušenje dijelova Zakona o sportu.

Bagić se ispričala što nije navela stvarnog autora, tajnika Ustavnog suda Teodora Antića, ali i ustvrdila da nije bila riječ o znanstvenom radu već o radnom dokumentu za stručni skup. Sutkinja Banić je, pak, kazala da je sve u vezi nje “priča o medijima i radu tajnih službi”. Dodala je i da se s Mamićem o ničemu nije dogovarala te da je tijekom njihovih druženja bila lišena bilo kakvog razgovora o poslu. Omejec je zaključila da se o tim ‘aferama’ neće očitovati do konstituiranja novog saziva Sabora i Vlade.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec izjavila je u četvrtak da nije bilo pritisaka na Ustavni sud u vezi odluka o ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju, za koje nije prihvaćen prijedlog da se privremeno obustave, ali je “nositelja izvršne vlasti”, odnosno premijera Zorana Milanovića, prozvala da u javnosti olako daje kvalifikacije o toj instituciji. Omejec je podsjetila kako je već u priopćenju, nakon što je u Jutarnjem listu objavljen intervju s bivšim koordinatorom Udruge Franak pod naslovom “Lalovac mi je rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije”, istaknula da se oko tog slučaja “pletu silne mreže laži i neistina”, kao i netočnih podataka koji “stvaraju potpunu konfuziju u javnosti”.

“Na taj način ne možemo funkcionirati. U javnom prostoru nametnuta je duboko pogrešna slika o Ustavnom sudu, posebno o učincima njegovih odluka”, kazala je Omejec na konferenciji za novinare. Ustvrdila je kako se u javnom prostoru “olako daju kvalifikacije, bez obzira jesu li točne ili nisu” pri čemu je spomenula Milanovića, kojeg je bez navođenja imena nazvala “nositeljem izvršne vlasti”, jer je pred Senatom Sveučilišta govorio kako Sveučilište nije ustavna kategorija, ali se bez njega ne može, za razliku od Ustavnog suda. “Sveučilište je ustavna kategorija i posvećen mu je cijeli jedan članak Ustava i svi znaju da je Ustavni sud donio niz odluka o autonomiji Sveučilišta”, rekla je Omejec ističući da je na taj način “projicirana skica onoga što bi se s Ustavnim sudom trebalo događati u budućnosti”.

Poručila je i da svi trebaju “čuvati institucije naše zemlje kao zjenicu oka” jer “destrukcija nikada nije bila sretan izbor kada je u pitanju naša država”. Omejec nije precizirala kada bi najviše pravosudno tijelo moglo donijeti konačnu odluku o ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, ističući da je riječ o iznimno složenim predmetima. “Što se tiče roka, molim da se odluka ne požuruje. Bitno je donijeti pravilnu i ustavno utemeljenu odluku”, poručila je Omejec dodavši kako prije konačne odluke Ustavni sud mora provesti niz očitovanja, proučiti regulativu Europske unije i komparativnu praksu drugih država.

Na pitanje da pojasni kojim se kriterijima predsjednica Republike treba voditi prilikom izbora mandatara za sastav nove Vlade Omejec je odgovorila kako je to političko pitanje čije je rješavanje u nadležnosti političkih institucija. Ustavni je sud, s druge stane, sud čije je djelovanje povezano uz postojanje spora o ustavnom pitanju. “Sukladno tome, Ustavni sud ni na koji način nije inkorporiran i ne sudjeluje u rješavanju političkih pitanja vezano uz imenovanje mandatara i Vlade”, kazala je Omejec.

Za sutkinje Ustavnog suda koje su se nedavno našle u središtu medijskih skandala, Snježanu Bagić i Slavicu Banić, ne postoje sankcije jer Ustavni sud nije hijerarhijska organizacija, poručila je u četvrtak predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Riječ je o sudu u kojem je “svaki sudac izabran od strane najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela, što mu daje puni legitimitet i on je autonoman. Moj položaj kao predsjednice je prvog među jednakima”, kazala je Omejec na konferenciji za novinare.

Uz predsjednicu Ustavnog suda na konferenciji za novinare bile su i sutkinje koje su se nedavno našle u dvije ‘afere’ – Snježana Bagić koju su mediji prozvali zbog plagiranja znanstvenog rada te Slavica Banić koja je navodno bila pod tajnim mjerama zbog sumnji da je, između ostalog, sa Zdravkom Mamićem dogovarala rušenje dijelova Zakona o sportu. Bagić se ispričala što nije navela stvarnog autora, tajnika Ustavnog suda Teodora Antića, ali ustvrdila da nije bila riječ o znanstvenom radu već o radnom dokumentu za stručni skup.

Bagić priznala da je osobnim propustom ugrozila ugled Ustavnog suda. “Propust postoji, za njega snosim osobnu odgovornost. Njime sam učinila štetu sebi, ali i dovela u pitanje ugled Ustavnog suda. Zbog toga se ispričavam javnosti i kolegama”, istaknula je Bagić. Ponovila je i da “nije riječ ni o kakvom znanstvenom radu”, a ponajmanje o “nakani uporabe tuđeg rada za vlastite znanstvene probitke. To moram naglasiti jer je u nekim medijima pogrešno navedeno da je riječ o mom doktorskom radu. Moj doktorski rad bavi se načelom razmjernosti u praksi europskih sudova. Prema tome, nema nikakve veze s ovim slučajem”, dodala je. Kazala je i da je propust, za koji je odgovorna, što u “referatu” nije označila dijelove koje je “u cijelosti preuzela iz članka kolege Antića i odgovarajuće to naznačila”. “Ne ispričava me ni to što je primarno bio pripremljen za osobno izlaganje na skupu. Zbog tog nesmotrenog propusta žalim, kolegi Antiću sam se zbog toga odmah, kada me na to upozorio, ispričala”, ustvrdila je Bagić.

Sutkinja Banić je, pak, kazala da je sve u vezi nje priča o medijima i radu tajnih službi. Dodala je i da se s Mamićem o ničemu nije dogovarala te da je tijekom njihovih druženja bila lišena bilo kakvog razgovora o poslu. “Svaki predmet koji dođe na Ustavni sud na razmatranje prolazi više pravnih filtera i priprema koje uzimaju vrijeme i zahtijevaju upoznavanje biti spora. Nijedan zakon koji je neustavan ne može proći te stroge i višeslojne filtere koji su ugrađeni u rad Ustavnog suda, i obrnuto. Utjecaj pojedinca tu je sveden na minimum. Oni koji misle da je to put prema dobivanju spora na Ustavnom sudu ne znaju ništa o načinu na koji ovaj sud funkcionira”, poručila je Banić.

Kazala je i da joj je žao što su njeni “privatni, površni i usputni kontakt sa Zdravkom Mamićem, kao i konstrukcije koje su iz toga izvedene, proizveli posljedicu kojom javnost propituje vjerodostojnost Ustavnog suda”. “Takvo neosnovano obrušavanje na Ustavni sud teško podnosim. Posebice zato što o važnosti rada hrvatskog Ustavnog suda govorim širom svijeta i zato što duboko vjerujem da naš Ustavni sud svojim radom pridonosi razvitku demokracije u Hrvatskoj”, ustvrdila je Banić. Kazala je i da o samoj činjenici njenog tajnog praćenja nema što reći “jer se neosnovanost tog praćenja dokazuje pravnim putem, a ne preko medija ili na ovoj konferenciji za tisak”. Omejec je zaključila da se o tim ‘aferama’ neće očitovati do konstituiranja novog saziva Sabora i Vlade.

You may also like

0 comments