Jaser Arafat nije bio otrovan?

Pariz – Palestinski povijesni vođa Jaser Arafat nije bio otrovan, pokazali su najnoviji forenzički nalazi francuskih stručnjaka koji su ponovno odbacili tvrdnje o trovanju polonijem, objavio je sud u gradu Nanterreu.

Analiza vlakana iz Arafatova groba pokazala je da polonij-210 potječe iz okoliša, kazala je državna tužiteljica Catherine Denis.  Povijesni borac za neovisnu Palestinu umro je 2004., u dobi od 75 godina, u vojnoj bolnici blizu Pariza kamo je bio prebačen na liječenje zbog bolova u želucu. Najnoviji nalazi potvrdili su prethodne nalaze francuskih i ruskih stručnjaka iz 2013., piše agencija dpa.

Arafatov grob bio je otvoren 2012., a uzorci uzeti iz njega bili su podijeljeni na tri ekipe, švicarsku, francusku i rusku. Ekipa švicarskih stručnjaka otkrila je povišenu razinu polonija-210 na osobnim stvarima koje su Arafatovoj udovici bile uručene nakon njegove smrti, no stručnjaci ipak nisu ustvrdili da je otrovan. NezadovoljnaSuha Arafat obratila se sudu u Nanterru 2012., a kada su 2013. stručnjaci potvrdili da trovanja nije bilo, komentirala je da je francuska istraga ispolitizirana te zatražila novu.

Polonijem-210 ubijen je 2006. u Londonu Aleksander Litvinenko, bivši pripadnik ruske obavještajne službe i politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.