Home Ekonomija Japansko gospodarstvo poraslo četvrti kvartal za redom

Japansko gospodarstvo poraslo četvrti kvartal za redom

by Agencije

Japansko gospodarstvo poraslo je u posljednjem lanjskom tromjesečju 1,0 posto na godišnjoj razini, već četvrti kvartal zaredom, ali sporije nego u prethodnom. Prema u ponedjeljak objavljenom izvješću japanske vlade, bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom je tromjesečju porastao sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 1,4 posto. No, rast je u skladu s očekivanjima analitičara u anketi Reutersa.

To je dobra vijest za vladu Shinza Abea i japansku središnju banku koji već godinama pokušavaju potaknuti rast gospodarstva i izvući zemlju iz stagnacije i deflacije. U proteklom je tromjesečju japanski BDP porastao za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je nešto sporije u odnosu na očekivanja analitičara od 0,3 posto. Vanjska potražnja pridonijela je rastu BDP-a za 0,2 postotna boda, što se zahvaljuje rastu izvoza u Kinu i SAD. Kapitalne su investicije, ključna komponenta BDP-a, porasle za 0,9 posto, što predstavlja snažan zaokret, s obzirom da su u prethodnom tromjesečju pale za 0,3 posto.

Međutim, osobna potrošnja, koja čini oko 60 posto BDP-a, u proteklom je kvartalu stagnirala, a analitičari smatraju da je to posljedica slabljenja kupovne moći kućanstava zbog rasta cijena svježe hrane i povrća. Slabost domaće potražnje zabrinjava stručnjake jer bi to, zajedno s mogućim širenjem protekcionizma nakon najava američkog predsjednika Donalda Trumpa, moglo naštetiti trećem po veličini svjetskom gospodarstvu. “Očekujem da će se ove godine rast gospodarstva ubrzati zahvaljujući globalnoj potražnji. Rizik je, međutim, domaća potrošnja jer bi realne plaće mogle ostati slabe. Problem je, također, pretekcionizam. U tom bi slučaju kompanije oklijevale jer ne bi znale kada i gdje investirati, a to bi moglo odgoditi investicije”, kaže Daiju Aoki, ekonomist u tvrtki UBS Securities.

Japanski ministar gospodarstva Nobuteru Ishikara kazao je, pak, kako gospodarstvo ostaje u trendu umjerenog oporavka i očekuje zadržavanje pozitivnog zamaha. “Međutim, pažnju treba posvetiti nesigurnosti u globalnom gospodarstvu i oscilacijama na financijskim tržištima”, kazao je Ishikara. Slabi tečaj jena pridonosi rastu izvoza jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inozemnim tržištima. No, ako jen ojača, to bi moglo naštetiti izvozu.

Vlada premijera Abea već godinama nastoji izvući Japan iz stagnacije nizom poticajnih mjera, nazvanih po njemu ‘Abenomijom’. Međutim, unatoč golemim poticajima japanskih vlasti i tamošnje središnje banke, treće po veličini svjetsko gospodarstvo već dugo vremena muku muči s deflacijom i stagnacijom gospodarstva. Od globalne financijske krize 2008. godine čak je četiri puta zaronilo u recesiju.

Related Posts