Home Ekonomija Japanski poslovnjak obećao investicije Donaldu Trumpu

Japanski poslovnjak obećao investicije Donaldu Trumpu

by Agencije

Nakon sastanka s novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trumpom, japanski milijarder Masayoshi Son je izjavio da će investirati 50 milijardi dolara u SAD, “obavezao se” na stvaranje 50.000 novih poslova u toj zemlji, a novac dolazi iz fonda koji je Son osnovao sa Saudijcima.

Son je kazao da je “došao proslaviti” Trumpov novi posao, prenosi AP. “SAD će opet biti velika zemlja”, rekao je Son, aludirajući na predizborni slogan Trumpove kampanje. Son, koji je osnivač i izvršni direktor japanske multinacionalne telekomunikacione i internet korporacije SoftBank, posjeduje kontrolni paket akcija američke telekomunikacione kompanije Sprint. AP navodi da je vrijednost akcija Sprinta porasla nakon ove objave japanskog milijardera, koji je napustio Trump Tower u pratnji novoizabranog šefa Bijele kuće.

Američka agencija navodi da nisu poznati finansijski detalji, niti kada će ovo obećanje biti ostvareno, ali da je Trump odmah preuzeo zasluge. “Masa je kazao je nikada ovo ne bi uradio da mi [Trump] nismo dobili izbore”, napisao je on na Twitteru. Reuters prenosi informaciju The Wall Street Journal da će novac doći iz 100 milijardi dolara vrijednog investicionog fonda koji je Son uspostavio s fondom iz Saudijske Arabije i drugim potencijalnim partnerima. Agencija navodi da Sonov SoftBank posjeduje akcije i u kineskom gigantu internet trgovine Alibabi i drugim firmama.

Related Posts