Japanska središnja banka najavljuje poticaje

Japanska središnja banka (BoJ) neočekivano je u petak najavila ciklus novih poticajnih mjera koje bi trebale funkcionirati kao dopuna postojećem opsežnom programu kupnje imovine. Japanske monetarne vlasti odlučile su se na taj potez dva dana nakon što je američka središnja banka nakon gotovo deset godina podigla ključne kamatne stope s rekordno niskih razina. Time je još više naglašen raskorak između monetarne politike u SAD-u čije gospodarstvo bilježi uzlet i njegove konkurencije.

Na završetku posljednje sjednice u ovoj godini dužnosnici japanske središnje banke izvijestili su javnost da će banka povećati vlasničke portfelje u kompanijama koje ulažu u opremu i zapošljavaju radnike. Također će od iduće godine kupovati državne obveznice s nešto duljim rokovima dospijeća nego do sada. “U sklopu novog programa banka će kupovati košarice dionica (ETF) kompanija koje planski ulažu u fizički i ljudski kapital”, stoji u bančinom priopćenju objavljenom nakon sjednice. ETF-ovi su košarice dionica i obveznica kojima se trguje na burzama.

Tokom dana guverner Haruhiko Kuroda trebao bi održati brifing za novinarima na kojem će podrobno izvijestiti o planiranim novim poticajima. Odluka središnje banke o povećanju udjela u kompanijama koje ulažu u novu opremu i zapošljavaju više radnika vremenski se poklopila s neuspjelim nastojanjima teškoćama vlade u Tokiju da potakne kompanije da povećaju plaće radnicima.

Japansko je gospodarstvo u razdoblju od srpnja do rujna blago poraslo, za 0,3 posto, čime je zemlja ipak izbjegla već najavljenu recesiju. Izazov je za oporavak ipak slabašan rast svjetskog gospodarstva, obilježen posustajanjem Kine i slabošću skupine gospodarstava u nastajanju u cjelini. Najava središnje banke iznenadila je analitičare koji su se pribojavali da BoJ neće moći kupiti dovoljno obveznica u sklopu programa kupnje imovine godišnje vrijednosti 80.000 milijardi jena (654 milijarde dolara). “Tržište je iznenađeno ali utjecaj mjera još nije jasan”, kaže Hideo Kumano iz Daichi Life Research Institutea. “Bar naslućujemo da Bank of Japan želi pojačati gas. Za tržište bi to moglo značiti da će dobiti božićni poklon tjedan dana ranije”, dodaje.

You may also like

0 comments