Većina Japanaca – njih 54.3 %, negativno je ocijenila rezultate pregovora, koje su proveli japanski premijer Shinzo Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin, te je kao posljedica navedenoga rejting japanskog predsjednika pao za 6 %. Rezultate ankete društvenog mišljenja dala je japanska agencija Kyodo. Pozitivnu ocjenu rezultatima pregovora, koji su se održali 15. i 16. prosinca, dalo je 38.7 % stanovnika Japana, javlja agencija. Politiku vlade pozitivno je ocjenilo samo 34 % Japanaca. Rejting podrške kabineta iznosi 54.8 %, što je značajno manje, nego u studenom.

Negativno reakciju izazvao je zakon o legalizaciji casina, koji je donešen u Japanu ovaj tjedan. Protiv dotičnog zakona izjasnilo se preko 70 % ispitanika. Pri tome, sam Abe ranije je pozitivno ocijenio rezultate pregovora. U intervjuu prvom zamjeniku generalnog direktora TASS-a, Mihailu Gusmanu, izjavio je kako je posjet Putina doprinijeio “novom, velikom poletu japansko-ruskih odnosa”, a pregovori su postali “važnim i velikim korakom ka zaključenju mirovnog sporazuma” između dvaju država.

Prvi posjet predsjednika Rusije, Vladimira Putina u posljednjih 11 godina Japanu, koji se održao u Nagatu ( prefektura Yamaguti ) i Tokiju, bio je posvećen mirovnom sporazumu i pitanju južnih Kurilskih otoka, kao i bilateralnoj gospodarskoj suradnji.

Kao rezultat sastanka, Putin i Abe, donijeli su zajedničku izjavu u kojoj su naglasili, kako bi važan korak prema zaključenju mirovnog sporazuma mogao postati početak konzultacija o zajedničkoj gospodarskoj djelatnosti Rusije i Japana na južnik Kurilskim otocima, prenosi ruska agencija TASS.

Related Posts