Home Energetika Japan postepeno napušta strah od nuklearne energije

Japan postepeno napušta strah od nuklearne energije

by Agencije

Nuklearni reaktor na japanskom otoku Shikoku, zaustavljen već više od 5 godina, u petak je ponovno pokrenut, i tek je treći u Japanu koji trenutno radi. “Reaktor u Ikati stavljen je u funkciju u 9,00 sati po lokalnom vremenu”, priopćila je kompanija Shikoku Electric Power.

Reaktor bi trebao početi proizvoditi i prenositi električnu energiju u ponedjeljak, pojasnila je kompanija, dodajući da će komercijalno iskorištavanje struje iz tog reaktora početi u rujnu nakon završnih kontrola. “Upućujemo snažan prosvjed operateru” jer je pokrenuo reaktor unatoč protivljenju lokalnog stanovništva, kazala je skupina za zaštitu okoliša Friends of the Earth Japan.

Ekološke skupine u Japanu generalno se protive ponovnom stavljanju u pogon nuklearnih reaktora i tvrde da lekcije iz katastrofe u Fukushimi nakon potresa i cunamija u ožujku 2011. nisu izvučene.

Reaktor u Ikati zaustavljen je krajem travnja 2011. zbog rutinskog održavanja ali nije dosad mogao ponovno početi raditi zbog novih strožih normi koje su stupile na snagu u smislu otpornosti na prirodne katastrofe, avionske nesreće ili atentate. Sve reaktori u Japanu nalaze se uz obalu mora.

Related Posts