Japan izlazi iz recesije

Tokio – Japan je u posljednjem tromjesečju prošle godine izašao iz recesije, jer je gospodarstvo poraslo prvi puta nakon dva kvartala pada, no rast je slabiji nego što su analitičari procjenjivali.

Prema izvješću vlade objavljenom u ponedjeljak, japanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, odnosno 2,2 posto na godišnjoj razini. To predstavlja izlazak trećeg po veličini svjetskog gospodarstva iz recesije, s obzirom da je u prethodna dva kvartala BDP oštro pao. No, rast je manji od očekivanja analitičara u anketi Reutersa od 3,7 posto na godišnjoj razini, što pokazuje da je oporavak i dalje nejak. Osobna potrošnja, koja čini oko 60 posto gospodarstva, porasla je u proteklom tromjesečju 0,3 posto, dok su analitičari očekivali rast od 0,7 posto.

Kapitalna potrošnja porasla je također manje od očekivanja, za 0,1 posto, dok je znatniji poticaj rastu BDP-a došao od rasta izvoza u SAD i Kinu, dva najveća izvozna tržišta japanskih kompanija. “To su pomalo razočaravajuće brojke. Situacija ostaje slaba, a potpuno je jasno da kompanije odgađaju investicije”, kaže Takeshi Minami, ekonomist u Norinchukin Research Institute. Od kraja 2012. godine, kada je postao premijer, Shinzo Abe vodi izuzetno poticajnu gospodarsku politiku nazvanu “Abenomija”. To uključuje povećanu državnu potrošnju, uz istodobno labavljenje monetarne politike, pa je japanska središnja banka počela kupovati državne obveznice, po uzoru na američki Fed. To je izazvalo oštar pad tečaja jena prema dolaru, što pomaže japanskim izvoznicima jer na taj način njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji. Uz to, izuzetno labava monetarna politika trebala bi pojačati potrošnju kućanstava i investicije, što bi trebalo potaknuti rast BDP-a i inflaciju, kako bi se Japan othrvao deflaciji koja već godinama guši gospodarstvo.

Međutim, kako je trebalo spriječiti preveliki rast proračunskog deficita i javnog duga, u travnju prošle godine vlada je povećala PDV, zbog čega je oštro pala potrošnja kućanstava. Zbog toga je polovicom prošle godine Japan utonuo u recesiju, iz koje je izašao u zadnjem lanjskom kvartalu. “Japan će se oporaviti zahvaljujući jačanju domaće potražnje, na što bi trebalo pozitivno utjecati pad cijena nafte. Smanjenje troškova za gorivo omogućit će i kompanijama povećanje investicija, a očekujemo i oporavak inozemne potražnje”, kazao je ministar gospodarstva Akira Amari, komentirajući danas objavljeno izvješće o BDP-u.

You may also like