Japan izbjegao recesiju

Japansko gospodarstvo izbjeglo je recesiju jer druga procjena pokazuje da je u trećem tromjesečju poraslo 1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a ne palo 0,8 posto kako je pokazivala prva procjena.

Prema drugoj procjeni japanskih vlasti, objavljenoj u utorak, bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju i na kvartalnoj razini, za 0,3 posto, dok je prva procjena pokazivala pad od 0,2 posto. Prema prvoj procjeni, Japan je zaronio u recesiju, s obzirom da je ukazivala na pad BDP-a dva tromjesečja zaredom. U prethodnom kvartalu gospodarstvo je, naime, oslabilo 0,5 posto, prema revidiranim pokazateljima.

U danas objavljenoj drugoj procjeni, koja ukazuje na rast gospodarstva, najviše su revidirani podaci o kapitalnim investicijama koje su porasle za 0,6 posto na godišnjoj razini, a ne pale za 1,3 posto, kako je pokazivala prva procjena. “Ti su podaci pozitivno iznenađenje za tržišta, kao i za nas. Kompanije su počele provoditi planove o kapitalnim investicijama”, poručio je japanski ministar ekonomije Akira Amari. No, čak i uz revidirane podatke, koji poakzuju da je Japan izbjegao recesiju, vlasti će i dalje biti pod pritiskom da ubrzaju rast gospodarstva novim poticajnim mjerama.

Jer, kada se uključi pad BDP-a u drugom tromjesečju za 0,5 posto, gospodarstvo je u protekla dva kvartala jedva zabilježilo rast, a u iduća dva tromjesečja trebalo bi rasti po 3 posto na goodišnjoj razini kako bi se dosegnuo vladin ciljani rast BDP-a od 1,5 posto u fiskalnoj godini do kraja ožujka 2016. “Druga procjena o BDP-u pozitivna je vijest, posebice o većem nego što se očekivalo rastu kapitalnih investicija. No, šira slika ostaje ista, a to je da gospodarstvo stagnira”, kaže Yoshiki Shinke, glavni ekonomist u Dai-ichi Life Research Insitute.

Većina analitičara i u tekućem tromjesečju očekuje rast gospodarstva, no vrlo skroman jer kompanije nisu baš voljne dobit iskoristiti za povećanje plaća radnicima, što predstavlja izazov za premijera Shinza Abea, koji nastoji izvući Japan iz stagnacije nizom poticajnih mjera, nazvanih po njemu ‘Abenomijom’. Unatoč golemim poticajima japanskih vlasti i tamošnje središnje banke, treće po veličini svjetsko gospodarstvo već dugo vremena muku muči s deflacijom i stagnacijom gospodarstva. Od globalne financijske krize čak je tri puta zaronilo u recesiju.

You may also like