Japan i SAD dogovorili obrambenu strategiju

Američki državni tajnik John Kerry japanskim je čelnicima u ponedjeljak kazao da ugovorne obveze koje se odnose na japansku sigurnost ostaju “snažne poput čelika” te da se odnose na sve teritorije pod upravom Tokija, uključujući i otočje u Istočnome kineskom moru oko kojega se Japan spori s Kinom.

Kerry je ponovio američko obećanje koje se odnosi na sigurnost japanskog otočja Senkaku ili Diaoyu, kako se otočje zove u Kini. To je kazao na konferenciji za novinare održanoj u New Yorku zajedno s japanskim ministrima vanjskih poslova i obrane, predstavljajući najnovije američko-japanske obrambene smjernice uoči razgovora japanskog premijera Shinza Abea s američkim predsjednikom Barackom Obamom. “Naše ugovorne obveze prema japanskoj sigurnosti ostaju čvrste poput čelika i pokrivaju sve teritorije pod japanskom upravom, uključivo i otočje Senkaku”, rekao je.

Smjernice će američkoj i japanskoj strani omogućiti čvršću vojnu suradnju s obzirom na to da Japan proširuje kapacitet vlastite vojske. One pokazuju i japansku odlučnost da preuzme snažniju međunarodnu ulogu u vrijeme jačanja kineske moći i sve većih strahova oko nuklearnih planova Sjeverne Koreje. “Novouspostavljenim japanskim obrambenim kapacitetima će se, osim japanskog, moći obraniti i teritorij SAD-a te ostala područja”, rekao je Kerry.

Kerry je također najavio da će tijekom dana razgovarati o Jemenu s iranskom ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, zatraživši od svih da preuzmu svoj dio posla kako bi se smanjilo nasilje i potakli pregovori. “O jemenskoj budućnosti trebaju odlučiti Jemenci”, rekao je.

Američki državni tajnik na istoj je konferenciji za novinare najavio da će Sjedinjene Države uputiti pomoć Nepalu koji je u subotu pogodio razorni potres u visini od 10 milijuna dolara. (Agencije)