Japan će zaustaviti stakleničke plinove do 2050. godine

Novi japanski premijer
Novi japanski čelnik Yoshihide Suga u ponedjeljak je predstavio plan prema kojem bi zemlja do 2050. trebala postići nultu stopu emisije plinova odgovornih za globalno zagrijavanje. Novi premijer taj je plan predstavio u svom prvom govoru pred parlamentom. Prethodna vlada je imala za cilj smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2050. za 80 posto.

– Moramo promijeniti naš pristup – kazao je Suga, tvrdeći da će proaktivne i temeljite strukturalne promjene u industriji i poslovanju omogućiti snažan gospodarski rast.

Japan će nastojati uvelike razvijati vlastite obnovljive izvore energije, smanjiti ovisnost o ugljenu i, kada se radi o nuklearnim elektranama, staviti fokus na pitanje sigurnosti. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je na Twitteru obećanje japanskog premijera.

– Srdačno pozdravljam odluku Japana koje sve razvijene nacije trebaju donijeti kako bismo zaustavili klimatske promjene. Japan je dobar prijatelj i saveznik i radujemo se zajedničkom radu na smanjivanju emisija stakleničkih plinova do 2050. godine. Svijet se udružuje za klimu – napisala je.

Japan je potpisnik Pariškog sporazuma o klimi iz 2016. Nakon nuklearne katastrofa u Fukushimi 2011. Japan je obustavio rad nuklearki, a i danas mnoge ne rade, te je nedostatak električne energije nadomjestio golemim uvozom fosilnih goriva.

You may also like

0 comments